Harjoitus ja koulutus 27.8.2019

Sokka irti – alkusammutustaitoja alokkaille

Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa alkusammutustaitoja oppimassa 1. sotilaspoliisikomppanian 1-joukkue. Sammutuspeitteen käyttö vaikutti olevan haastavin rasti.

Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa alkusammutustaitoja oppimassa 1. sotilaspoliisikomppanian 1-joukkue. Sammutuspeitteen käyttö vaikutti olevan haastavin rasti.

Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa oli selvästi motivaatio kohdillaan, kun alokkaat pääsivät harjoittelemaan pilottikoulutuksessa alkusammutustaitoja heinäkuun lopulla.

Kaartin Jääkärirykmentti ja Helsingin Pelastusliitto HELPE sopivat keväällä, että heinäkuun saapumiserän alokkaille opetetaan tärkeä kansalaistaito, alkusammutus.

”Pilottihankkeen kouluttajina toimivat Helsingin, Haagan, Oulunkylän, Tammisalon ja Vuosaaren VPK:t. Aiemmin sopimuspalokunnat eivät ole kouluttaneet varusmiehille turvallisuustaitoja. Alkusammutus ei tällä hetkellä kuulu varusmiesten suojelukoulutukseen”, kertoo idean isä, toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen HELPEstä.

Voi suorittaa AS1-kortin

Teemoja olivat sammutuspeitteen ja käsisammuttimen käyttö sekä palavan henkilön sammuttaminen. Halukkaat voivat saada sähköisen AS1-kortin.

Olli-Veikko Kurvinen (vas.) ja Jari Vanhanen iloitsivat hyvin sujuneesta koulutuksesta.

”Varusmiehet voivat suorittaa syksyllä vapaaehtoisen teoriaosuuden kokeineen”, kertoo pelastusaliupseeri, ylikersantti Jari Vanhanen Kaartin jääkärirykmentin sotilaspalokunnasta.

Hän toimi isäntänä ja avusti koulutuksen sekä kaluston kanssa. Koulutusta Vanhanen kehuu laadukkaaksi.

”Toivottavasti muut joukko-osastot ja varuskunnat ottavat esimerkkiä – varsinkin ne, joilla ei vielä ole tällaista koulutusta.”

Haagan VPK:lla oli vetovastuu yhdestä koulutustilaisuudesta.

”Yhteistyö Kaartin kokeneiden kouluttajien kanssa sujui hyvin. Polttoaltaat ja harjoitussammuttimet meillä on omasta takaa. Varusmiehillä oli asenne ja motivaatio kohdillaan, kiittelee Haagan VPK:n päällikkö Heikki Suomalainen.

Muutaman kerran jälkeen myös sammutuspeitteen käytössä iskostui mieleen sammuttajan omien käsien suojaaminen.

Viivi Turunen osaa nyt tarttua käsisammuttimeen oikein ottein.

Vantaalaisella Viivi Turusella ei ollut aiempaa kokemusta alkusammutuksesta.

”Yksinkertaista, mutta on tarpeellista harjoitella, jotta osaa tarpeen tullen toimia heti. Useimmat meistä tekivät sammutuspeitteellä saman virheen, eli ottivat sammutuspeitteen liian pian pois.”

Palomiesjutut ovat aina kiinnostaneet Turusta. Hän on tutustunut Pelastusopiston pääsykoekysymyksiinkin.

Myös nurmijärveläinen Eetu Turunen sai ensikasteensa sammutusvälineisiin.

”Kouluttajilta saimme paljon hyviä vinkkejä. Ensimmäisellä käsisammutinrastilla ehkä vähän jännitti. Haastavinta oli sammuttaa palava ihminen. On tarkkaa ja tärkeää suojella kaulaa, etteivät liekit mene kasvoille ja hengitysteihin. Hyvä fiilis jäi, mutta palomiehen ammatti on ehkä vähän liian fyysinen minulle.”

Hienoa yhteistyötä

”Kaartin jääkärirykmentin ja sopimuspalokuntien yhteistyö on hieno avaus sekä osoitus viranomaisen ja järjestöjen kokonaisturvallisuutta kehittävästä yhteistyöstä”, Olli-Veikko Kurvinen sanoo.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto. Katso myös kuvagalleria alla.

Lue lisää