Harjoitus ja koulutus 16.11.2016

Tieliikennepelastamisen harjoittelu alkaa perusteista – katso video

Kuvakaappaus YouTubesta  pelastusnäytöksessä 1.10.2016 kuvatusta videosta.

Kuvakaappaus YouTubesta pelastusnäytöksessä 1.10.2016 kuvatusta videosta.

Tieliikennepelastamisen harjoittelussa törmää usein kysymyksiin, miksi ei käytössä ole yhtä toimintamallia. Yleispätevät ohjeet toimivat vain runkona hyvälle pelastustyölle. Pelastusalalla on totuttu yhteen toimintamalliin, mutta tieliikennepelastaminen kehittyy jatkuvasti ja jokainen onnettomuus on erilainen. Uusia toimintamalleja ei kannata väheksyä. Tuttu ja turvallinen malli ei välttämättä olekaan toteuttamiskelpoinen tilannepaikalla.

Perusasioita opetettaessa tulisi käyttää mahdollisimman selkeitä malleja ja jättää vaihtoehtoiset toimintamallit alkuvaiheessa pois. Kannattaa myös tutustua autojen runkoratkaisuihin. Hyvänä esimerkkinä on Pelastusopiston fysiikan mittauksessa ilmennyt asia, jossa heikennysleikkauksen vaikutuksia testattiin ketjuvedossa. Testin tuloksena oli, että vaadittava vetovoima putosi kolmasosaan alkuperäisestä.

Teksti: Juho Mäki

Kirjoittaja opiskelee Pelastusopistossa alipäällystökurssi 40:llä ja valmistuu joulukuussa. Hän toimii Jyväskylässä palomiehenä ja on erikoistunut tieliikennepelastamiseen. Lue koko juttu Pelastustiedosta 8/2016.

Katso pelastusnäytöksessä 1.10.2016 kuvattu video.

Lue lisää