Paloturvallisuus 27.7.2024

Tulitöiden kurssinjohtajapäivät Tampereella – vaikea pistää paremmaksi

Paneelissa uusista menetelmistä tulitöissä ja tulityöksi määrittelyn prosessista keskustelivat lukuisten kysymyksien säestämänä Jyrki Eskola IFistä (vas.), Mikko Parikka Stora Ensolta, Antti Määttänen LähiTapiolasta ja Sami Lindfors Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Vili Heinikoski Suomen Palopäällystöliitosta veti keskustelua.

Paneelissa uusista menetelmistä tulitöissä ja tulityöksi määrittelyn prosessista keskustelivat lukuisten kysymyksien säestämänä Jyrki Eskola IFistä (vas.), Mikko Parikka Stora Ensolta, Antti Määttänen LähiTapiolasta ja Sami Lindfors Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Vili Heinikoski Suomen Palopäällystöliitosta veti keskustelua.

Tulitöiden kurssinjohtajapäivät keräsivät esiintyjineen yhteensä 117-päisen yleisön Tampere-taloon toukokuussa. Yhtäkään pitkästyttävää esitystä ei kahteen päivään mahtunut ja keskustelu oli todella vilkasta. Tärkeää oli myös verkostoitua.

Tulitöitä kurssittavat saivat hienon kat­tauksen heti ensimmäisestä aamusta lähtien. Jari Vuorenmaa Imactionista kertoi elävästi koulutustaidoista ja asenteisiin vaikuttamisesta. Monesti turvallisuus on kiinni juuri asenteista. Hän muistutti, että me ihmiset olemme valitettavasti niin ”älykkäitä”, että alamme ajan mittaan vetää mutkia suoraksi.  Koulutettaville pitää muistaa antaa tarpeeksi aikaa omaksua asiat. Koulutus painottuu helposti tietoihin ja taitoihin.

”Kun asenne on kunnossa, muutkin asiat yleensä hoituvat. Kannattaa kysyä, mihin haluaa koulutuksella vaikuttaa. Näitä voivat olla esimerkiksi tiedot, taidot, asenteet ja verkostot – kaikki isoja tavoitteita. Asenteisiin vaikuttamisessa on tärkeää kuunnella ja kysellä, puhua vähemmän”, Vuorenmaa sanoi.

Aurinko helli kurssilaisia ja innosti ryhmäkuvaan.

Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä kehotti muistamaan palontorjuntatekniikan ja suunnitelmallisuuden kiinteistöjen poikkeavissa tilanteissa, kuten korjaus-, huolto- ja muutostöissä, mutta myös tulitöissä.

”Valitettavan usein korjaustöiden jälkeen kukaan ei käy tarkastamassa laitteiston kuntoa. Suojat jäävät usein paikalleen – vastaan on tullut kumihanskoja ja suihkumyssyjä. Paloilmaisimien toimintaa voi muokata monipuolisesti ohjelmallisesti ja poistaa erheelliset hälytykset töiden yhteydessä.”

Palokäyttäytymisen testejä

Tomi Norrby Suomen Teollisuuskatot Oy:stä kertoi paloturvallisuudesta katoilla ja miten materiaalien valinta vaikuttaa asennustöiden tulityöturvallisuuteen ja palokuorman määrään. Hyvänä pohjana olivat juuri tehdyt testit Pelastusopistolla erilaisten katteiden palokäyttäytymisestä. Näistä dokumentointi oli vielä kesken, mutta näimme tuoreeltaan muutaman videon. Norrbyn mukaan PVC vähentää paloriskiä asentaessa ja käyttäytyy eri tavalla kuin bitumi tulipalotilanteessa.

Osuvasti tämän jälkeen erilaisten mate­riaalien syttymistä, palamista ja sammumista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä kertoi Taneli Rasmus WSP Finland Oy:stä.

Suomen Palopäällystöliiton järjestämillä tulitöiden kurssinjohtajapäivillä ei pönötetty hiljaa penkeissä. Esiintyjät innostivat osallistujia keskustelemaan aiheista keskenään ja vaihtamaan kokemuksia.

Paneelissa uusista menetelmistä tulitöissä ja tulityöksi määrittelyn prosessista keskustelivat kurssilaisten lukuisten kysymyksien säestämänä Jyrki Eskola IFistä, Sami Lindfors Pirkanmaan pelastuslaitokselta, Mikko Parikka Stora Ensolta ja Antti Määttänen LähiTapiolasta. Keskustelua herätti esimerkiksi se, että tulityölupia voidaan myöntää jopa kuukausiksi, vaikka riskit muuttuvat työn edetessä. Enemmän aikaa pitäisi käyttää suunnitteluun, ennakointiin ja vaaranpaikkojen tunnistamiseen.

Toisena päivänä Määttänen avasi myös vahingonkorvauslain kiemuroita ja tulityövahinkoja vakuutusyhtiön näkökulmasta. Käytännön esimerkit valottivat asiaa.

Huomio inhimillisiin tekijöihin

Inhimillisiä tekijöitä osana turvallisuutta ja johtamista sekä miten kouluttajan tulisi ottaa huomioon nämä tekijät käsitteli Ilkka Kervinen OTKESista. Hän kertoi esimerkkejä tulitöistä alkaneista onnettomuuksista. Kervinen opasti myös tutustumaan tutkintaselostuksiin onnettomuustutkinta.fi-osoitteessa, joka ei ollut läheskään kaikille tuttu.

Esimerkin onnistuneesta tulitöiden haltuunotosta yli sadan kiinteistön massassa kertoi Ilkka Taivassalo Colliers Finland Oy:stä. Heillä ei ollut mitään tietoja tulityölupien määrästä, ja vakuutusyhtiön edustaja oli kehottanut paneutumaan asiaan. Polku ideasta toimivaan käytäntöön kesti puolisen vuotta. Isossa kiinteistömassassa ei pärjätä yhdellä tulityösuunnitelmalla. Kaikki on nyt sähköisessä muodossa ja kohteissa on helppo tarkastaa tulityöluvat.

Keissijutut olivat monissa palautteissa parasta oppia. Mikko Katajisto kertoi hitsaustöistä alkaneesta tulipalo Yaran kaivoksella sakeuttimella vuosihuoltoseisokin aikana. Tulitöiden valmisteluissa ei tunnistettu tulityökohteen sisältävää palavaa materiaalia. Opiksi otettiin ja kehitettiin dokumentointia sekä tulityöluvan riskienarviointia. Katajisto sai laajasti kiitosta, kun jakoi taas Yaran arvokkaita kokemuksia.

Uutta aineistoa kuvattu

Vili Heinikoski SPPL:stä ja Jarkko Sorjonen SPEKistä kertoivat lopuksi kurssinjohtajien tulevista aineistoista. Muun muassa alkusammutusaineisto uusitaan vuoden 2024 aikana ja siihen on kuvattu materiaalia. Eväiksi tuli toiveita muun muassa uudehkosta aineistosta videopankkiin, lisää tuntemusta standardeista ja lakiasioista, ajankohtaisia esimerkkejä ja mahdollisuudesta etäosallistumiseen.

Apulaispalopäälliköt Jommi Hyttinen (vas.) ja Kimmo Paulo sekä palopäällikkö Mika Mäkelä Nesteen pelastuspalvelusta Porvoon Kilpilahdesta olivat erittäin tyytyväisiä päivien antiin.

Laaja kattaus asiantuntemusta

Nesteen pelastuspalvelusta Porvoon Kilpilahdesta päiville osallistuivat palopäällikkö Mika Mäkelä sekä apulaispalopäälliköt Kimmo Paulo ja Jommi Hyttinen. Jalostamon isosta huoltoseisokista tulitöiden näkökulmasta kerrottiin numerossa 2/2024.

”Olen erittäin tyytyväinen päivien sisältöön ja esiintyjien asiantuntemukseen. Nostaisin esille laajan kattauksen eri aihealueista ja niiden hyvät esiintyjät. Koulutusmateriaali antaa hyvät pohjatiedot tulitöihin, mutta olemme lisänneet niihin hieman paikallista tietoa ottaen huomioon alueen riskit”, Kimmo Paulo kertoo.

Rima korkealla tuleville päiville

”Mielestäni nämä kurssinjohtajapäivät menivät kärkeen luennoitsijoiden osalta. Eniten kolahti Jari Vuorenmaan esitys, joka sai pohtimaan omaa valmistautumista koulutuksien pitämiseen. Koulutusmateriaalit tuntuvat hieman vanhanaikaisilta ja kömpelöiltä piirroskuvineen, mutta uudet esimerkkivideot rälläköinnistä ja hormivaikutuksesta ovat askel oikeaan suuntaan. Positiivisten mielikuvien ja oikeiden esimerkkikuvien sekä -videoiden, esimerkiksi onnistuneesta suojauksesta, lisääminen aineistoon voisi olla hyvä lisä”, Jommi Hyttinen ehdottaa.

Oppeja Kilpilahteen

Myös Mika Mäkelä on tyytyväinen päivien antiin.

”Pidän Neste Oyj:n järjestämänä koulutuksia, joihin osallistuu Kilpilahden alueen toimijoita. Työnkuvaan kuuluu myös Neste Oyj:n sisäisten ohjeistuksien laatiminen. Oppeja täältä pyrin viemään myös Kilpilahden toimijoille. Aineiston päivitystä odotan ja sähköistä tenttimahdollisuutta.”

”Omasta mielestäni case-esimerkit toimivat hyvin ja auttavat ymmärtämään, että millaiset asiat ovat aiheuttaneet haasteita tulitöiden turvallisen toteutuksen osalta. Opettajan näkökulmasta taas hyvien käytäntöjen sekä onnistumisten jakaminen on hyödyllistä ja palvelee kaikkia kouluttajia.”

Koulutus palkitsee

Matti Soutua Jämsän Hallista on toiminut tulitöiden kurssinjohtajana ja AS1-kouluttajana oman yrityksen kautta reilut 12 vuotta. Intoa riittää.

Matti Soutua toimii aktiivisesti myös Kuoreveden VPK:ssa. Sitäkin kautta on helppo jakaa turvallisuustietoa.

”Tavoitteenani on laadukas ja selkokelinen koulutus kaikille ammattiryhmille, myös esimerkiksi ammattikoulussa opiskeleville nuorille. Kertauskurssi sopii hyvin alan ammattilaisille. Palautteen perusteella olen onnistunut koulutustehtävässäni hyvin.”

”Haasteita tulitöissä löytyy aina. Jokaisessa koulutuksessa painotan tulityöluvan merkitystä, paikan siisteyttä, ympäristön huomioon ottamista, suojausta ja alkusammutusvälineiden käytön osaamista.”

Kurssinjohtajapäivät on Soutualle yksi tapa verkostoitua. Hän kaipaisi lisäksi pienimuotoisia, vaikkapa yhden päivän lisätapaamisia eri puolilla Suomea esimerkiksi johonkin teollisuuslaitokseen tutustuen. ”Kun tulitöiden koulutuspakettia uusitaan, on otettava enemmän huomioon eri ammattialoja.”

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää