Harjoitus ja koulutus 9.6.2015

Turvallisuus taataan erityiskohteessa harjoittelemalla

Palomiesten Jyrki Kaukon (vas.) ja Matti Riikolan mielestä on hyvä tutustua voimalaitoksen tiloihin ja kulkureitteihin etukäteen.

Palomiesten Jyrki Kaukon (vas.) ja Matti Riikolan mielestä on hyvä tutustua voimalaitoksen tiloihin ja kulkureitteihin etukäteen.

Jyväskylän keskuspaloasemalta on Keljonlahden voimalaitokselle vain muutaman minuutin ajomatka. Voimalaitoksessa tuotetaan lämpöä ja sähköä Jyväskylään ja sen lähialueille. Pelkästään Jyväskylässä asuu yli 135 000 ihmistä, joten energialaitos on yhteiskunnallisesti merkittävä erityiskohde.

Jyväskylän Energia tuottaa lämpöä, sähköä ja vettä sekä jakelee niitä Jyväskylään ja sen lähialueille. Keljonlahden voimalaitoksen omistaa Jyväskylän Energia Oy ja sen isäntä on Jyväskylän kaupunki.

Vuonna 2010 käyttöön otetun laitoksen pääpolttoaineena ovat puu ja turve. Tukipolttoaineena on hiili. Laitos voi käyttää vuorokaudessa yhteensä jopa 130 rekka-autolastillista polttoainetta. Voimalaitoksen piippu on 140 metriä korkea ja kattilalaitoksessa on kahdeksantoista kerrosta.

Pelastuslaitos ja Jyväskylän Energia harjoittelevat Keljonlahden voimalaitoksella vuosittain. Viimeksi toteutettiin pelastusjoukkueharjoitus, johon osallistui jokaisen Jyväskylän paloaseman henkilöstö omalla työvuorollaan.

Palomiesten Matti Riikolan ja Jyrki Kaukon tehtävänä oli pelastaa kateissa oleva työntekijä sekä sammuttaa tulipalo kuljetintunnelissa. Muiden työvuorojen harjoituksissa käytettiin savua, sillä laitoksella oli huoltoseisokki. Nyt toiminta oli käynnissä ja savua ei voitu käyttää.

”Jos tunneli olisi täynnä savua, niin siellä olisi pelastajan työturvallisuuden kannalta vakava vaara. Siellä ei näkisi esimerkiksi onko siellä kuiluja, joihin voisi tippua,” Riikola kertoo.

Pelastustiedon seuraavassa numerossa kerrotaan lisää voimalaitoksesta erityiskohteena. Lehti ilmestyy 24. kesäkuuta 2015.

Teksti ja kuva: Mika Rinne

Lue lisää