Harjoitus ja koulutus 24.3.2022

Ulkomaalaisten tulityökouluttaja Karolina Wrona kannustaa vuorovaikutukseen

Karolina Wronan mukaan Ihmiset toimivat ja suhtautuvat asioihinsa kulttuurisen taustansa mukaan.

Karolina Wronan mukaan Ihmiset toimivat ja suhtautuvat asioihinsa kulttuurisen taustansa mukaan.

Karolina Wrona oli parikymppinen muuttaessaan Puolasta Suomeen. Sattumalla oli sijansa, kun hänestä tuli tulityökouluttaja. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa englantilaista filologiaa ja valtio-oppia. Kielitaitoisena hän hankki lisätienestejä toimimalla tulkkina tulityö- ja turvallisuuskoulutuksissa. Ydinvoimalaa Olkiluotoon rakentavan Arevan etsiessä puolan, englannin ja ranskan kielien taitoista henkilöä, hän pääsi kesätöihin turvallisuustiimiin.

”Sen ansiosta pääsin lopuksi TVO:lle turvallisuuskoordinaattoriksi. Sittemmin opiskelin paloturvallisuusasiantuntijaksi, tulityö- ja työturvallisuuskouluttajaksi ja perustin oman yrityksen, jossa aloin antaa yrityksille turvallisuuskoulutuksia.”

Hän on kouluttanut muun muassa puolalaisia, romanialaisia ja venäläisiä työntekijöitä.

”Ulkomaalaisten kouluttamisessa on tärkeää ottaa huomioon kulttuurieroja. Ihmiset toimivat ja suhtautuvat asioihinsa kulttuurisen taustansa mukaan. Olen huomannut, että vuorovaikutus on erilaista, kun koulutettava saa koulutuksen omalla äidinkielellään. Haluan kannustaa kouluttajia vuorovaikutteiseen ja interaktiiviseen koulutustapaan, jottei koulutus jäisi pelkäksi luennoksi.”

Teksti: Esa Aalto
Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Lue lisää tulitöistä Pelastustiedosta 2/2022

Lue lisää