Harjoitus ja koulutus 18.9.2017

Varsinais-Suomen palomiehet kilpailuun Pietariin

Tämä joukkue kilpaili Pietarissa myös viime vuonna. Takaa vasemmalta Jarkko Isometsä, Juha-Matti Oksa, Pasi Inkinen. Edessä vasemmalta Vesa Halonen ja Mikko Vihtola.

Tämä joukkue kilpaili Pietarissa myös viime vuonna. Takaa vasemmalta Jarkko Isometsä, Juha-Matti Oksa, Pasi Inkinen. Edessä vasemmalta Vesa Halonen ja Mikko Vihtola.

Joukkue Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta lähtee Venäjälle mittaamaan palomiestaitojaan.

Neljän palomiehen, paloesimiehen ja palomestarin joukkue osallistuu palomiesten kansainväliseen Dekhterev Cupiin, joka järjestetään Pietarissa ensi perjantaina 22. syyskuuta.

”Tänä vuonna lähdetään voittamaan”, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Kontio tietää.

Sama joukkue Turun keskusasemalta osallistui kilpailuun myös viime vuonna, ja tuli toiseksi.

”Silloin vielä hiki valui, kun sanottiin, että ensi vuonna haetaan kultaa”, Kontio muistelee.

Turku ja Pietari ovat ystävyyskaupunkeja. Kontio kertoo, että kutsu kilpailuun tuli jo toissa vuonna, kun Venäjän hätäministeriön Pietarin päähallinnon päällikkö A. G. Anikin kutsui Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kisaan. Tuolloin joukkue kävi katsomassa, mistä oikein oli kyse.

”Mentiin tutustumaan sinne. Totesimme, että hieno tapahtuma, hieno harjoitusalue, hienot järjestelyt, mikä jottei. Sopiva porukka vain täytyi saada kasaan.”

Yhtä suurta perhettä

Paikalla on palomiestaitoja mittaava rata. Viime vuonna radalle oli lavastettu teollisuudessa tapahtunut onnettomuus sekä laivapalo. Kilpailu mittaa suoritusten nopeutta ja puhtautta, ja rata suoritetaan täydessä savusukellusvarustuksessa.

Varsinais-Suomesta Pietariin lähtee paitsi joukkue, myös kolme päällystön edustajaa, Kontio mukaan lukien.

”Emme puhu politiikkaa. Tapahtui maailmalla mitä tahansa, palomiehet ovat aina yhtä suurta perhettä. Näin se oli tuollakin. Mukana ollaan ystävyyden teemalla”, Kontio sanoo.

Hänen mukaansa kuusi kilpailijaa oli helppo saada mukaan laitokselta. Viime keväänä Varsinais-Suomen pelastuslaitos kävi kilpailemassa Pietarissa palomiesten sisäjalkapallossa, joten juttu on osaksi tuttu.

Tulevaan koitokseen ei juurikaan tarvitse treenata, koska palomiehet ovat lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa.

”Tärkeintä on se, että heillä on into lähteä kisaan mukaan, lyödä itsensä likoon. Edellisenä päivänä käymme rataa läpi, mutta sanoisin, että ne ovat niitä pelastajakurssilla opittuja palomiestaitoja, joita sovelletaan kilpailussa.”

Kaikki joukkueen jäsenet ovat erikoiskoulutettuja.

Kilpailuun osallistuvat palomestari Vesa Halonen, paloesimies Aleksi Pulkkinen ja palomiehet Juha-Matti Oksa, Pasi Inkinen, Jarkko Isometsä sekä Mikko Vihtola.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Mika Kontio

Lue lisää