Harjoitus ja koulutus 23.4.2018

Veikon Malja Iitin VPK:lle – kilpailu kannustaa nuoria kehittämään palokuntataitojaan

Kalustokilpailussa joukkueita oli 29, tietokilpailussa 22.

Kalustokilpailussa joukkueita oli 29, tietokilpailussa 22.

Vuoden 2018 Veikon Malja eli palokuntanuorten kalustonkäsittelyn suomenmestaruuskilpailu ja SM-tietokilpailu kisattiin viime lauantaina Etelä-Pohjanmaalla Ylihärmässä.

Veikon Maljan sai tänä vuonna Iitin VPK, joka voitti kilpailun kalusto-osion. Tietokilpailun voitti Leppävaaran VPK.

Veikon Malja 2018 voittajajoukkue Iitin VPK ottaa vastaan kiertopalkinnon. Joukkueen jäsenet: Matleena Pitkänen, Leevi Lehtikangas, Jerry-Mikael Kytösaho, Ida Turunen, Maksimus Heinola ja Aino Lindroos.

”Järjestelyt sujuivat hyvin. Kaikki olivat tyytyväisiä. Sekin kertoi jotain, että olimme tunnin aikataulusta edellä. Hyvä piirre oli myös, ettei kilpailusta tullut ensimmäistäkään protestia tai valitusta”, kertoo kilpailun tiedottaja, Ylihärmän palokunnan yksikönjohtaja Jaakko Linko.

Kalustokilpailussa joukkueita oli 29, tietokilpailussa 22. Kalustokilpailun jokaisessa joukkueessa kisasi joukkueenjohtaja ja viisi jäsentä, tietokilpailun joukkueet olivat kolmihenkisiä. Kalustokilpailun joukkueen yhteenlaskettu ikä sai olla korkeintaan 84 vuotta, tietokilpailun 42 vuotta. Kilpailijat olivat siis keskimäärin noin 14-vuotiaita.

Linko arvioi, että tukijoukkoineen, järjestäjineen ja kilpailijoineen tapahtuma keräsi liki 300 henkilöä. Määrä on suunnilleen sama kuin edellisinäkin vuosina.

”Jonkun mielestä Ylihärmä ei ehkä ole niin keskeinen paikkakunta Suomessa. Vähän jännitti, kuinka tänne tulee väkeä, mutta todella hyvin ympäri Suomea.”

Tietokilpailun voittajajoukkue Leppävaaran VPK. Niko Väisänen, Jasper Taivassalo ja Osmo Simonen.

Aktiivinen nuoriso-osasto

Alueelliset pelastusliitot järjestävät kilpailun vuorotellen. Nyt oli Pohjanmaan pelastusliiton vuoro. Liiton nuorisotyötoimikunta vastasi tapahtuman käytännön järjestelyistä Ylihärmän palokunnan kanssa Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen tuella.

”Meillä on aktiivista nuorisotoimintaa Ylihärmässä, se varmaan vaikutti järjestämisvastuuseen. Lisäksi nuoriso-osaston johtaja Tero Keskinen on alueen nuorisotyössä ja valtakunnallisestikin hyvin vahvasti mukana”, Linko arvioi.

Ylihärmän palokuntanuoret eivät osallistuneet kilpailuun, mutta paikallinen nuoriso oli aktiivisesti mukana tapahtuman järjestelyissä. Linkon mielestä palokuntakilpailuilla on vahva merkitys nuorisotoiminnalle.

”Nuoret tapaavat toisia nuoria eri puolilta Suomea. Siinä muodostuu yhteisöllistä palokuntahenkeä, vuorovaikutusta ja verkottumista muuallekin kuin vain omaan ympäristöön.”

Vuoden joukkueenjohtaja Helmi Kivi Helsingin VPK:sta.

”Aina kun otetaan kilpailuelementtiä mukaan, se kannustaa opettelemaan taitoja entistä paremmin, vaikka hommassa ollaankin mukana leikkimielisyys ja pilke silmäkulmassa.”

Veikon Malja on legendaarisen palokaluston suunnittelija Veikko Nummelan aikoinaan lahjoittama palkinto.

”Hän kannusti sitä kautta nuoria kehittämään palokuntataitojaan. Hän oli mukana seuraamassakin ensimmäisiä kilpailuja.”

Kaikki Veikon Maljan tulokset Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin sivuilla.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Jaakko Linko

Lue lisää