Harjoitus ja koulutus 31.5.2019

Video: Kuinka helposti kuorma-auto kaatuu? Jurvassa kurvailtiin ”kaatokärryllä” turvallisesti

Scania Suomi Oy järjesti ensi kertaa pelastuslaitoksille suunnatut tekniset koulutuspäivät toukokuussa Jurvassa. Koulutuksessa käsiteltiin muun muassa kaasuautoja onnettomuustilanteessa, kuorma-auton turvavarusteita ja erilaisia järjestelmiä, kuten ajovakaudenhallintajärjestelmää, edistynyttä hätäjarrutusjärjestelmää sekä ABS:ää.

Testiajoa suoritettiin kahdella puoliperävaunulla, joissa oli lastia noin 30 tonnia. Lisänä sai kyytiä Ruotsista lainassa olleessa, apupyörillä varustetussa Scanian ”kaatokärryssä”, jolla havainnollistettiin vetoauton kallistusta ajettaessa jyrkkään mutkaan.

Rovaniemeltä lakeudelle saapunut ylipalomies Ari Mäkimurto totesi saaneensa todellista tuntumaa, kun auto alkaa kallistaa kuin purjevene.

”Auto keikkui melko lailla. Yllättävän kallellaan pitää olla, ennen kuin tuo apupyörä ottaa maahan. Se on silloin menoa, jos pyörä ei ota vastaan.”

Mäkimurto kertoo ajaneensa lähes 30 vuotta raskasta kalustoa tienpäällä silloin tällöin, mutta ei ole joutunut tilanteeseen, jossa auto olisi kallistunut kyljelleen.

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 4-5, joka ilmestyy 19. kesäkuuta!

Teksti, kuva ja video: Pauli Mörsky