Harjoitus ja koulutus 7.10.2020

Video: paljon toistoja ja altistus minimiin – Pirkanmaalla harjoitellaan puhtaasti maakaasulla

”Aluksi harjoituksissa on yksi pääteema eli huoneistopalo kerrostalossa ja kolme harjoitussuunnitelmaa, joista yksi on joukkueharjoitussuunnitelma”, palomestari Antti Koskela kertoo.

”Aluksi harjoituksissa on yksi pääteema eli huoneistopalo kerrostalossa ja kolme harjoitussuunnitelmaa, joista yksi on joukkueharjoitussuunnitelma”, palomestari Antti Koskela kertoo.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen uusi maakaasukäyttöinen rakennuspalosimulaattori Kangasalan koulutuspaloasemalla on saanut innostuneet 60 kuumakouluttajaansa. Harjoitusten pelikirja on laadittu niin, että kuumakouluttaja saa keskittyä kouluttamiseen. Kentän osaaminen saadaan näin tehokkaasti käyttöön harjoituksissa ja toimintamallit yhtenäisiksi.

Polttopisteiden ohjaukseen käytettävällä kaukosäätimellä saadaan tilaan myös keinosavua, savutuuletus ja tarvittaessa harjoituksen hätäseis.

Paloesimies Ville Suomelalla (kuvassa) on reilun 20 vuoden kokemus pää- ja apukouluttajana niin työvuoroissa kuin sopimuspalokuntien sammutustyön kursseilla. Uusi simulaattori siirtää savusukellusharjoittelun hänen mukaansa uudelle ja puhtaammalle vuosituhannelle. Hän on yksi kolmesta pääkouluttajasta. Suomelan mukaan nyt harjoitellaan enemmän kuin huolletaan.

”Perinteisessä kontissa ollaan puolisen tuntia. Muu aika meneekin harjoituksen valmisteluun, erilaisiin huoltoihin ja varusteiden puhdistuksiin. Nyt ilmaan nousee maakaasun ansiosta vain vesihöyryä”, Suomela kiteyttää.

Palomestari Antti Koskela on vetänyt simulaattoriprojektia pari vuotta. Nyt on syytä hymyyn.

”Kouluttajat ovat olleet erittäin motivoituneita ja tyytyväisiä ilmeitä on tullut vastaan koulutuspäivien jälkeen. Nyt on noussut jo rakentavia kehitysideoita. Visiona on ollut alusta lähtien rakennuspalosimulaattori ammattilaisille.”

Kangasalan koulutuspaloaseman tontille rakentuu myös täysiverinen harjoitusalue, jossa on muun muassa pätkä moottoritietä, raitiovaunun maadoitusrasti ja linja-auto. Simulaattorissa voi harjoitella myös esimerkiksi korkealta ja kellarista pelastamista. Tiloja voi muunnella monipuolisesti siirreltävien väliseinien avulla.

Paloesimiehet ja kuumakouluttajat Markku Mäntysaari ja Sami Ahola olivat innoissaan kaksipäiväisen koulutuksen jälkeen. Katso videolta, mitä parannuksia uusi simulaattori tuo heidän mielestään harjoitteluun. Lue koko juttu Pelastustiedosta 7/2020.

Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Antti Koskela ja Kimmo Kaisto
Video: Kimmo Kaisto

Lue lisää