Huoltoasentaja Asko Helminen, 55, on työskennellyt Bronto Skylift Oy:ssä jo 25 vuotta. Vanhakin kalusto pysyy kunnossa ja turvallisena hyvin huollettuna. Helminen tarkasti hitsaussaumauksia 30 vuotta vanhasta Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen nostolavayksiköstä. Pitkästä kokemuksesta on iso apu iäkkäämpää kalustoa huollettaessa. Käsityötä tarvitaan yhä paljon, vaikka nykylaitteet ovatkin tekniikkaa pullollaan.
Bronto Skylift Oy Ab tunnetaan jopa 112 metriin kurottavista nostolaitteistaan kautta maailman. Laitteiden internet on ollut arkipäivää yrityksen tuotteissa jo pitkään. Livenä kuvan kera toimivan diagnostiikkasovelluksen ja etäohjauksen ansiosta huoltomiestä voidaan ohjata vaikka toiselta puolen maapalloa. Laatu, joustavuus ja uusi tekniikka ovat yrityksen valtit kilpailussa. Valmista laitetta testataan 7–12 päivää ennen toimitusta asiakkaalle. Työturvallisuus on laitteissa ykkösasia.
Nostolaitteen koulutussimulaattorissa voi harjoitella haastaviakin tehtäviä virheistä oppien. Simulaattori on ollut käytössä kolme vuotta. Toinen on parhaillaan kierroksella Aasiassa ja kolmas Euroopassa. Simulaattorilla voi tehdä enemmän harjoitteita ja nopeammin kuin oikealla laitteella. Myös huolto- ja polttoainekulut jäävät pois eikä huono sää häiritse harjoittelua.
”Vanhemmat operaattorit sanovat alkuun, etten ala tuolla leikkimään. Mieli on äkkiä muuttunut”, tuotekouluttaja Henri Tuomisto naurahtaa. Simulaattorissa voi haastaa itsensä ja työkaverinsa. Operaattorikoulutus kestää kahdesta päivästä viikkoon.
Lue Pelastustiedosta 3/2016, missä alalla mennään ja miksi Brontolla viihdytään pitkään.
Teksti, kuva ja video: Kimmo Kaisto