Muonituskärryn käytöstä vastaa Perhon palokuntanaiset, jonka Keski-Pohjanmaan- ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos hälyttää tehtäville.
Idea muonituskärryyn syntyi reilut kymmenen vuotta sitten pitkäkestoisen maastopalon aikaan. Silloin huoltojoukot kuljettivat keittokattiloita autojen peräkonteissa, maidot ja leivät pyörivät sinne sun tänne. Eivät enää.
”Ostimme uutena koppikärryn vuonna 2017. Tarjoilulinjaston ja muun rakentelun teimme talkoina. Kärryyn saatiin Leader-rahoitusta ja muuhun rakenteluun sekä välineisiin käytettiin talkoilla hankittua rahaa. Kokonaisuudessaan kärry, tarvikkeet ja laitteet maksoivat noin 6000 euroa. Talkootunteja ei kukaan ole laskenut”, kertoo ryhmänjohtaja Ville Kytölä Perhon Palomiesyhdistyksestä.
Ensimmäinen varsinainen tehtävä oli toukokuussa 2018. Kärry toimi kolme vuorokautta muonituksen keskuksena maastopalossa Kaustisella. Apu on maistunut myös Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan alueille. Poliisikin on tilannut ruokahuoltoa etsintätehtäville. Vuosittain on ollut viitisen keikkaa.
”Muonitettaville ei ole enimmäismäärää, koska ruoka valmistetaan paikan päällä. Kärryssä on muun muassa kaasugrilli ja iso paellapannu, jolla voi kerralla paistaa kilokaupalla vaikka pyttipannua ja kananmunat paistuvat rinnalla. Se on kätevä myös karjalan- ja lihapiirakoiden sekä makkaroiden paistamiseen. Kärryssä on myös aggregaatti, kaasukeittimiä, kahvinkeitin, 12 voltin akkujärjestelmä ja valaistus sekä latauspisteitä puhelimille.”
Kärryä ylläpitää ja sen omistaa Perhon Palomiesyhdistys. Käytöstä vastaa Perhon palokuntanaiset, jonka Keski-Pohjanmaan- ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos hälyttää tehtäville.
”Muonituksen lisäksi on kiitelty myös tukevia jakkaroita ja suojaavaa paviljonkikatosta. Palokuntalaiset ovat käyneet tutustumassa kärryyn kauempaakin.”
Isommat kylmäsäilytystilat ja kaasu-uuni monipuolistaisivat käyttöä.
”Kärryn kantavuus kuitenkin rajoittaa ja olemme halunneet pitää sen käsittelyn helppona. Käyttöpaikat ovat usein huonojen kulkuyhteyksien varrella ja ahtaissa paikoissa”, Kytölä kertoo.
Teksti: Kimmo Kaisto
Kuvat: Perhon Palomiesyhdistys