Pelastuslaitokset 11.6.2020

Katso video: enemmän kuin ambulanssi, enemmän kuin pelastusauto

Pelastustoimella on Sulkavalla Etelä-Savossa nyt hyvät toimintaedellytykset. Viisi vuotta sitten alkanut Etelä-Savon pelastuslaitoksen ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin yhteistyönä käynnistetystä moniammatillisesta toimintamallista on saatu hyviä kokemuksia. Pelastaja ja ensihoitaja toimivat nyt työparina toinen toisiaan tukien.

Tamlamsin tuotantopäällikkö Mikael Kortesluoma esitteli uuden monitoimiyksikön laitteistoa Sulkavan paloaseman henkilöstölle.

Moniammatillinen toimintamalli on otettu huomioon henkilöstön rekrytoinnissa ja koulutuksessa. Ensihoitajan on käytävä pelastustoimen peruskurssi ja pelastajalta vaaditaan lähihoitajan pätevyys.

Monitoimiyksikkö on saanut käyttöönsä nyt myös uuden auton, joka palvelee entistä paremmin sekä pelastustehtävien että ensihoidon tarpeita.

” Meillä on nyt Sulkavalla äärettömän hyvät työskentelyolosuhteet”, Etelä-Savon pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Jari Kalin kehaisee.

Hän muistaa mainita myös, että vuosi sitten Sulkavalle valmistui uusi ajanmukainen paloasema ja palokunta sai käyttöönsä myös uuden pelastusveneen.

Ensihoitopäällikkö Jari Kalin on tyytyväinen, että Sulkavan monitoimiyksikkö sai vihdoin kaipaamansa monitoimiauton. Auto parantaa erityisesti pelastuspuolen toimintavalmiutta.

Uusi auto saatiin Sulkavalle kesäkuun alussa, vuoden aikataulustaan myöhässä. Henkilöstö on jo päässyt tutustumaan uuteen työvälineeseensä. Sitä esiteltiin heille maanantaina 8.6.

Auto on enemmän kuin ambulanssi ja enemmän kuin pelastusauto. Mersun rungolle on Saksassa rakennettu lujitemuovinen korotettu kori. Auto on varustettu monitoimiautoksi Tamlansilla Tampereella.

Puhdas paloasema pyörillä

Auton varustukseen kuuluu muun muassa sammutuskalustoa, pintapelastajan välineistö, raivauskalustoa ja paineilmalaitteet. Pelastusvälineet ovat auton ulkoseinällä omissa ”kaapeissaan”, joissa on erillinen ilmastointi ja lämmitys.

Enemmän kuin ambulanssi. Sulkavan uusi monitoimiyksikön pelastusauto on kuin pieni puhdas paloasema. Pelastustoimen välineistö on omissa ”kaapeissaan” ambulanssista erikseen ilmastoidussa tilassa.

”Tämä on tavallaan kuin puhdas paloasema. Pelastusvälineiden hajut eivät pääse ambulanssin ensihoitotiloihin”, Kalin esittelee.

Ensihoitoa varten ambulanssi varustetaan sen vaatimilla erityislaitteilla.

Lisäksi autossa on tallentava kamerajärjestelmä, joka pystyy kuvaamaan tapahtumia 360 astetta auton ympärillä ja tarvittaessa myös sen sisällä.

Suomessa näin varustettuja Vehon maahantuomia ja Tamlansin varustamia monitoimiautoja on vain kaksi. Etelä-Savon pelastuslaitoksen lisäksi toinen auto on luovutettu Kymenlaakson pelastuslaitokselle.

Teksti, kuvat ja video: Launo Päivätie
Videon editointi: Kimmo Kaisto

Lue lisää