Kalusto 26.6.2019

Etelä-Savon metsissä möyrii maastopaloja sammuttava metsäkone

Kokeilussa käytetään Kangasniemellä toimivan Veljekset Hokkanen Oy:n Ponsse Buffalo- kuormatraktoria.

Kokeilussa käytetään Kangasniemellä toimivan Veljekset Hokkanen Oy:n Ponsse Buffalo- kuormatraktoria.

Etelä-Savon metsäpaloja sammuttaa pian metsäkone, sillä Etelä-Savon pelastuslaitos kehitti yhteistyökumppaneidensa kanssa metsäkoneesta metsäpalonsammutusmetsäkoneen.

Metsäkoneen päälle on tehty erikseen asennettava vesisäiliö, pumppukalusto ja vesitykki. Pumppukaluston avulla säiliö voidaan täyttää itsenäisesti luonnonvesilähteestä, ja käyttää vesitykkiä metsäpalon sammuttamiseen.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Seppo Lokan mukaan metsäkone tuo sammutukseen monenlaisia hyötyjä.

Metsäkoneen päälle on tehty erikseen asennettava vesisäiliö, pumppukalusto ja vesitykki.

”Metsäkone on metsään tehty, joten se on hyvin maastokelpoinen. Sillä pystyy menemään maastoon, ja toisaalta, kun siinä on vettä mukana, se voi vähentää letkulinjojen tekemistä sekä miestyövoimatarvetta maastossa. Siinä on paljon etuja verrattuna perinteiseen letkuselvitykseen tai siihen, että otetaan vettä luonnonvesilähteestä irtoruiskulla.”

Konetta on tarkoitus operoida yhteistyössä. Kun metsäpalosta tulee hälytys, metsäkoneen kuljettaja ja metsäkone tulevat palopaikalle metsäkoneyrittäjän ja pelastuslaitoksen tekemän sopimuksen perusteella. Pelastuslaitos tuo paikalle säiliön, joka kiinnitetään metsäkoneen päälle. Säiliössä olevien pumppujen ja muiden laitteiden käyttövoima saadaan metsäkoneen hydrauliikasta.

Palopaikalla palomies ja metsäkoneenkuljettaja muodostavat työparin ja aloittavat metsäpalon sammuttamisen pelastustyönjohtajan ohjeiden mukaisesti.

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 4-5, joka ilmestyi 19. kesäkuuta!

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Etelä-Savon pelastuslaitos

Lue lisää