Kalusto 15.6.2015

Interschutzista saa pelastusalan yleissivistystä

Jaakko Alasaukko-oja ja Heikki Seppälä Pirkanmaan pelastuslaitokselta katsastivat messujen uutuuksia.

Jaakko Alasaukko-oja ja Heikki Seppälä Pirkanmaan pelastuslaitokselta katsastivat messujen uutuuksia.

Pelastusalan väki sai ajankohtaista sulateltavaa Interschutz 2015 –messuilta, jotka järjestettiin kesäkuun toisella viikolla Hannoverissa Saksassa.

Viiden vuoden välein pidettäville, maailman suurimmmille pelastusalan messuille saapuu kalustovalmistajia, maahantuojia ja pelastusalan ihmisiä ympäri maailman. Esillä ovat liki kaikki uutuudet, mitä alalla yleensä on.

Suomen palopäällystöliitto järjesti Hannoveriin messumatkan, jolle osallistui 94 alan ammattilaista.

Mukana oli Pirkanmaan pelastuslaitoksen kalustosuunnittelija Heikki Seppälä, joka on vieraillut suurilla messuilla 1980-luvulta saakka. Seppäselle onkin kehittynyt tehokas strategia mielenkiintoisimpien asioiden löytämiseksi paikalta, jossa runsaudenpula on taattu. Esimerkiksi Hannoverissa näytteilleasettajia on noin 1500.

”Ensimmäinen päivä pitäisi pyhittää yleistutustumiseen, sitten ruveta tarkemmin paneutumaan. Itse tosin hieman lipsuin tästä, koska tuttujen tapaamisessakin menee aikaa”, Seppälä kertoo.

Hänen mukaansa kaksi päivää riittää juuri ja juuri kokonaiskuvan saamiseen, mutta kolmaskin vierailupäivä olisi tullut tarpeeseen. Seppälä hakee messuilta etupäässä yleissivistystä, näkemystä siihen, mitä alalla tapahtuu.

”Messut ovat niin valtavat, että siellä ovat kaikki varteenotettavat valmistajat ovat mukana. Lähinnä ajoneuvot ja niihin liittyvä irtokalusto ovat meikäläisen alaa.”

Pitkän linjan messukävijä nostaa yhden messumuiston ylitse muiden. Seppälä oli Pariisissa alan messuilla keväällä 1986, kun Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui.

”Nähtiin televisiossa vain Pohjoismaiden kartta ja säteilykuva ja ajateltiin, että mikäs helvetti nyt on menossa. Ranskankielisistä uutisista ei kukaan ymmärtänyt, mistä oli kyse.”

Tänä vuonna Interschutz-messuille osallistui esittelijöitä 51 eri maasta. Kuusipäiväinen tapahtuma teki kävijäennätyksen, sillä se houkutteli paikalle 157000 kävijää ympäri maailman.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää