Kalusto 16.12.2018

Korkeallakin voi sammuttaa vaahdolla – Etelä-Karjalalla vaahdonsekoitin nostolavassa

Ylipalomies Mikko Uimonen ja palomies Mikko Parkkonen osallistuivat työvuoron harjoitukseen. Uusi kalusto miellyttää.

Ylipalomies Mikko Uimonen ja palomies Mikko Parkkonen osallistuivat työvuoron harjoitukseen. Uusi kalusto miellyttää.

Etelän-Karjalan pelastuslaitokselle hankittiin uusi nostolava-auto, jossa on Suomessa ensimmäistä kertaa integroitu vaahdonsekoitusjärjestelmä. Nostolavasta on mahdollista sammuttaa tulipaloa sammutusvaahdolla 55 metrin korkeudesta.

Vaahdonsekoitusjärjestelmääkin on kertaalleen kokeiltu, mutta tarkoitus on pian aloittaa käytännön harjoittelu, jotta FireDos-järjestelmä tulee palomiehille tutuksi. Samalla tutustutaan myös erilaisiin vaahtonesteisiin.

Ulf Westerstråhle ja Anna Helminen.

”Etelä-Karjalassa on paljon erityiskohteita, joissa voimme joutua käyttämään sammutusvaahtoa. On metsä-, bio-, kemian- ja metalliteollisuutta. Vainikkalassa on yksi suurimmista ratapiha-alueista, jonka kautta jopa 90000 vaarallisia aineita sisältävää vaunua kulkee vuosittain ja osa niistä seisookin siellä useita päiviä”, pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle sanoo.

Riippumaton vastapaineesta

Scanian alustaan Bronton tekemän nostolava-auton kokonaishinta oli 750 000 euroa sisältäen kaikki varusteet lapiosta lähtien. Normaalin nostolavakaluston lisäksi autossa on erillinen 200 litran vaahtosäiliö sekä pumppu, joka nostaa veden äärikorkeuteen asti.

Nostolavalla tulipaloa on mahdollista sammuttaa 55 metristä.

”Sekoittaja toimii ainoastaan virtaavan veden voimalla, joten järjestelmässä ei tarvita erillistä virransyöttöä”, kertoo sekoitusjärjestelmää maahantuovan Teknosafe Oy:n toimitusjohtaja Anna Helminen.

”Nostolavassa käytettynä järjestelmän etuna on myös, että se on täysin riippumaton vastapaineesta. Veden ja vaahdon sekoitus pystytään tuottamaan vaahdoksi korkeudesta riippumatta.”

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyi 12.12.

Teksti ja kuvat: Esa Aalto