Mobiililaitteet soveltuvat hyvin erilaisiin pelastusalan töihin.
Mobiililaitteita hyödynnetään pelastustoimen työtehtävissä yhä varsin harvoin, vaikka laitteiden ominaisuudet mahdollistaisivat hyvinkin laajan käytön pelastuslaitoksen eri tehtävissä.
Maailmalla viranomaisjärjestelmien rinnalle ovat tulleet arkipäiväisten laitteiden hyödyntäminen sekä ketterät sovellukset.
Esimerkiksi älypuhelimilla tehtäväosoitteiden ja ajoreittien varmistaminen on kätevää, koska haku- ja karttapalvelut tarjoavat päivitetyt ja paperiversioita paremmin paikkaansa pitävät kartat. Palveluista saa myös nopeasti satelliittikuvat kohteesta ja näkymän kadulta, jotka helpottavat tilannekuvan luomista jo matkalla.
Lisäksi osoitteen hakeminen on nopeampaa, koska esimerkiksi Googlen haku toimii tietyillä laitteilla myös puheella ja sitä voi käyttää autolle liikkuessa. Puhelimeen voi ladata esimerkiksi kartta- ja navigointiohjelmia, joissa on saatavissa koko Suomen merikortit ja maastokartat.
Puhelimeen voisi ladata myös vaikka toimintaohjeita muistitueksi, tokeva-ohjeiden kaltaisia sovelluksia, erilaisia laskureita ja opetusohjelmia.
Tabletit käyttöön
Kannettavissa tietokoneissa ja tableteissa on myös merkittävää potentiaalia pelastustoiminnan tukemiseksi. Laitteiden suorituskyky on nykyään sitä luokkaa, että niillä voitaisiin korvata esimerkiksi esimiesten pöytäkoneet kokonaan ja kokonsa puolesta tablettikonetta voisi kuljettaa vaikka koko työvuoron mukanaan.
Suomessa tulisi ottaa mallia ulkomaista, joissa mobiililaitteiden käyttö pelastustoimessa ja ensihoidossa on jo arkipäivää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kuluttajamarkkinoilla oleviin mobiililaitteisiin perustuvia sovelluksia on kehitetty viranomaisille jo useamman vuoden ajan. Siellä tämä sovellusala on huomioitu valtion tukemilla kehitysohjelmilla kuten MAPS ja TransApps.
Yleinen keskustelu ja yhteistyö laitevalmistajien sekä sovelluskehittäjien kanssa tulisi aloittaa mahdollisimman pian, jotta voisimme kehittää pelastustoimea digiaikaan ja kansalaisia entistä paremmin palvelevaksi, nykyaikaiseksi toimijaksi.
Maailmalla on jo paljon eri alojen koulutus- ja opetussovelluksia myös pelastustoimintaan ja ensihoitoon liittyen. Englanninkielisissä maissa on mahdollista opiskella ammattitutkintoon tai ylläpitokoulutukseen liittyviä asioita sovellusten avulla. Sovellukset tarjoavat opetusmateriaalin lisäksi harjoitustehtäviä ja harjoituskokeita sekä auttavat valmistautumaan järjestelmällisesti koulutukseen tai ammattiin liittyviin testeihin.
Teksti ja kuvat: Kimmo Koskinen