Paloturvallisuus 24.1.2024

Palava ajoneuvo nopeasti ulos paikoitushallista

Palokunnat ovat harjoitelleet järjestelmää kauppakeskus Ison Omenan paikoitushallissa.

Palokunnat ovat harjoitelleet järjestelmää kauppakeskus Ison Omenan paikoitushallissa.

Muutama vuosi sitten Stavangerissa Norjassa ajoneuvosta palamaan syttynyt lentokentän paikoitushalli herätti kauppakeskus Ison Omenan kiinteistöpäällikkö Thomas Steniuksen kysymään ystävältään Tuomas Huurtolalta, miten palava ajoneuvo saataisiin mahdollisimman nopeasti siirrettyä ulos paikoitushallista.

Leppävaaran VPK:ssa toimiva Huurtola tarttui toimeen yhdessä Hidden Savior -yrityksen omistajan Jukka Lainion kanssa. Syntyi Fire-hätätilannejärjestelmä, jossa on ajoneuvon siirtoon ja alkusammutukseen tarkoitettua kalustoa pyörien päällä kulkevaan rullakkoon sijoitettuna. Myöhemmin suunnitellaan joukkoon myös tehokkaampaa sammutusvälineistöä.

Järjestelmä ei ole osa pelastusyksikön kalustoa, vaan se on kiinteistön omistajan hankkimana kohteessa. Tilanteen salliessa myös vartiointihenkilöstö voi alkaa tehdä ripeästi ensitoimenpiteitä järjestelmällä, mutta vähintäänkin he voivat tuoda laitteet lähelle palavaa kohdetta, jolloin yksikkö pääsee viiveettä toimimaan. Laajoja ja sokkeloisia halleja varten on tehty myös kohdekortit, jonka avulla yksiköt löytävät nopeasti paikalle.

Ison Omenan kiinteistöpäällikkö Thomas Stenius (vas.) ja Tuomas Huurtola Hidden Savior -yrityksestä esittelevät yrityksen omaa innovaatiota. Fire-hätätilannejärjestelmässä on ajoneuvon siirtoon ja alkusammutukseen tarkoitettua kalustoa pyörien päällä kulkevaan rullakkoon sijoitettuna.

Riskit isoissa paikoitushalleissa ovat suuret. Isossa Omenassa käy vuosittain 17 miljoonaa asiakasta ja heistä kolmannes tulee paikalle autolla. Hallissa on 2600 pysäköintiruutua ja niistä noin 40:ssä on sähkölatauksen mahdollisuus.

”Kauppakeskuksen vieressä on asuinkiinteistöjä ja alapuolella on metroasema ja bussiterminaali. Vaikutukset olisivat suuret, jos jotain sattuisi. Siksi on parempi varautua etukäteen”, Stenius sanoo.

Järjestelmä on kehitetty ja testattu yhteistyössä pelastus- sekä hinausalan ammattilaisten kanssa. Testauksissa on varmistettu toimivuus myös ääritilanteessa. Käyttäminen on yksinkertaista selkeiden kuvallisten ohjeiden ansiosta. Myös alueen palokunnat ovat käyneet harjoittelemassa paikoitushallissa prototyyppilaitetta.

”Järjestelmä soveltuu henkilö- ja pakettiautojen hätäsiirtoon kaikenlaisissa pysäköintiin tarkoitetuissa tiloissa. Järjestelmän käyttöä ei rajoita tilan mataluus, ahtaus, hidastetöyssyt tai korkeuserot”, Tuomas Huurtola ja Jukka Lainio toteavat.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Tuomas Huurtola ja Esa Aalto

Lue koko Kalustonurkka-juttu Pelastustiedosta 8/2023

Lue lisää