Kalusto 29.4.2016

Paloautojen kalustossa puutteita – käyttöönotto viivästyi kuukausia

Mikkelän paloaseman ykkösvuoro raivausauton käyttökoulutuksessa. Palomestari Clas Tallberg opastaa.

Mikkelän paloaseman ykkösvuoro raivausauton käyttökoulutuksessa. Palomestari Clas Tallberg opastaa.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos hankki viime vuonna itävaltalaisvalmistaja Rosenbauerilta kolme sammutusautoa ja yhden raivausauton.

Autojen käyttöönotto on viivästynyt kuukausia, koska niitä on jouduttu kalustamaan uusiksi. Miehistön arvion mukaan noin 30 prosenttia kalustosta on vaihtanut paikkaa tai uusittu.

Uusi raivausauto otetaan käyttöön toukokuussa.
Uusi raivausauto otetaan käyttöön toukokuussa.

”Suurin viivästys oli se, että emme olleet ihan tyytyväisiä siihen, mitä tehtaalta tuli kalustuksen osalta. Siinä on ollut puutteita ja vääränlaista työkalua, keskieurooppalaista mallia, joka ei oikein suomalaisen käteen ole sopinut”, palomestari Clas Tallberg kertoo.

Autot herättävät Mikkelän paloasemalla kriittisiä äänenpainoja.

”Kun auto tuli, me pähkäiltiin pari päivää, mitä siitä pitää muuttaa. Kirjoitin päälliköillekin sähköpostia, että tervetuloa 1980-luvulle. Sen verran otettiin takapakkia”, sanoo ykkösvuoron paloesimies Ari Lehtolainen.

Kuultiinko miehistöä tarpeeksi tarjouspyyntöä tehtäessä, tekninen päällikkö Jyrki Lehtonen?

”Tarjouspyyntö oli sillä tavalla väljä, että annoimme kaikille tarjoajille ja toimittajille mahdollisuuden tarjota omaa konseptiaan, joka täyttää tarjouspyynnön vaatimukset. Ainakin tältä osin se on toteutunut. Meillä on työryhmätyöskentelyä, jossa suunnitteluun saadaan palautetta ja näkökulmia.”

Lue koko juttu Länsi-Uudenmaan paloautoista Pelastustiedosta 3, joka ilmestyy keskiviikkona 11.5.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää