Kalusto 30.7.2021

Pelastushenkilöstön puhelimilta vaaditaan paljon – Länsi-Uudellamaalla ollaan tyytyväisiä uusiin erikoismatkapuhelimiin

Palomestari Clas Tallberg on tyytyväinen puhelimeen.

Palomestari Clas Tallberg on tyytyväinen puhelimeen.

Erityisesti ensihoitajilla matkapuhelimet ovat kovassa käytössä. Hektisessä työssä puhelin luiskahtaa helposti taskusta ja kolahtaa maahan.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella saatiin kevään aikana käyttöön neljä CAT-erikoismatkapuhelinta, jotka ovat paitsi kestäviä, niissä on myös erilaisia käyttöominaisuuksia. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomestarit kokeilivat matkapuhelinta, jossa on esimerkiksi lämpökameraominaisuus.

Viestimestari Jaakko Asikainen pitää puhelimien tärkeimpänä ominaisuutena kestävyyttä.

”Jos puhelimet ovat niin kestäviä, kuin valmistaja lupaa, niiden hankinta kannattaa. Meilläkin puhelimia rikkoutuu lähes viikoittain ja jos tämän mallin ansiosta puhelinten uusimistahti hidastuu, siitä koituu merkittäviäkin kustannussäästöjä.”

Testikäytöstä on Asikaisen mukaan tullut myönteistä palautetta. Puhelin on kestävä ja käytettävyydeltään hyvä.

”Joitain ongelmia on ollut toiminnallisuudessa. Esimerkiksi ensihoitajat eivät ole saaneet poimittua suoraan viestistä puhelinnumeroa, mutta nyt se on saatu korjattua.”

Lämpökamera puhelimessa

Ensihoidossa puhelin onkin kovassa käytössä. Siksi ambulanssissa puhelinta kokeillaan pidempään.

Pelastuslaitoksella on saatu hyviä käyttökokemuksia myös rakennusalalta, jossa kestäviä erikoismatkapuhelimia on käytetty jo pidempään. Kestävyys on siellä hyväksi todettu.

Ensihoidon kenttäjohtajat ja päivystävät palomestarit ovat testanneet puhelimia Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Palomestarien käyttökokemukset esimerkiksi lämpökameraominaisuuden hyödyntämisestä ovat toistaiseksi vähäiset.

”Puhelimessa oleva lämpökamera on käyttökelpoinen, koska puhelin kulkee aina mukana. Kun rakennuspalossa pitää arvioida tilannetta lämpökameran avulla, mestarin ei tarvitse muistaa noutaa lämpökameraa, vaan hän voi käyttää puhelintaan. Jos tilanne sitä edellyttää, hänellä on myös mahdollisuus lähettää lämpökameran ottamia kuvia esimerkiksi johtokeskukseen”, Asikainen toteaa.

Valmistaja lupaa, että matkapuhelin on vesitiivis eikä pölykään estä sitä toimimasta. Se on myös kolhunkestävä. Puhelimet on valmistettu militarististen erityisvaatimusten mukaisesti. Puhelimet ovat kestävää muovia ja materiaalina on muun muassa polykarbonaatti sekä alumiini.

”Kestävyys on tuotteen tärkein ominaisuus”, Jaakko Asikainen sanoo.

Tavoitteena säästöt

Käytössä olevissa puhelimissa on suojakuoria ja panssarilasia. Esimerkiksi suojakuoret ovat puhelimisissa hankalia taskuun laitettavia. Siksi puhelimia myös usein menee rikki.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos tullee mahdollisesti hankkimaan muutamia kymmeniä puhelimia. Puhelimien hinnat liikkuvat halvimman perusmallin alle sadasta eurosta, kalleimman mallin lähes 700 euroon, jossa on muun muassa lämpökameraominaisuus.

”Kestävämmän puhelinmallin an­sios­ta laitteita ei tarvitse uusia entiseen tapaan ja mahdollista on myös vähentää varastossa olevien puhelinten määrää. Näin saavutetaan tarpeellisia säästöjä.”

Keskustelua käydään myös siitä, että erikoismatkapuhelimia hankitaan alueen sopimuspalokunnille.

”Näin viestintäkalusto on yhtä kestävää ja yhdenmukaista koko laitoksen alueella. Hankinnalle tarvitaan kuitenkin aikaa eikä sitä voida tehdä kädenkäänteessä”, Jaakko Asikainen huomauttaa.

Teksti ja kuva: Esa Aalto

Lue lisää