Kalusto 7.12.2020

Pelastustehtävissä käytettävä valaisinkalusto kehittynyt huimin harppauksin

Tehokas valaistus on tärkeää pimeissä tiloissa, kuten metrotunnelissa. Tässä käynnissä harjoitus.

Tehokas valaistus on tärkeää pimeissä tiloissa, kuten metrotunnelissa. Tässä käynnissä harjoitus.

Pelastustehtävissä käytettävä valaistuskalusto on kehittynyt suurin harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Valotehot alkavat olla jo riittäviä ja valojen koko on pienentynyt. Ne ovat pääasiassa led-tekniikalla toimivia ja akkukäyttöisiä. Akkujen kesto on myös tullut entistä paremmaksi”, sanoo paloesimies Elmeri Backman Helsingin pelastuslaitokselta.

Valaistuskaluston päivitys on juuri nyt ajankohtaista Helsingissä, sillä laitos on ensi vuonna hankkimassa uutta raskasta pelastusyksikköä, jonka varustuksessa on erilaista valaistuskalustoa. Backman on yksi uuden kaluston hankinnasta ja suunnittelusta vastaavista.

Helsingin pelastuslaitoksella on käytössä tehokas pallovalaisin, jota kutsutaan myös maailmanvaloksi.

Tehokkain valaisin on yksikössä oleva pallovalaisin, jota kutsutaan myös maailmanvaloksi. Halogeenivalon teho on 200000 lumenia. Se nostetaan kolmijalalla yli kolmen metrin korkeuteen ja sillä voidaan valaista 6000 neliön suuruinen alue. Se toimii yksikön virtalähteellä ja esimerkiksi liikenneonnettomuustehtävässä sillä voidaan valaista riittävät työskentelyolosuhteet kaikille tehtävään osallistuville yksiköille.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella sammutusautoissa on käytössä ladattavat akkutyövalot. Sopimuspalokunnat käyttävät pääsääntöisesti kaapeleilla varustettuja työvaloja.

”Tavoite on, että myös sopimuspalokuntien valokalustoa parannetaan ledvalotekniikalla”, kalustomestari Aki Ahokanto sanoo.

Pelastustehtävissä käytettävästä valaisinkalustosta lisää juttua Pelastustiedossa 8/2020.

Teksti: Esa Aalto
Kuvat: Valentino Haralambiev ja Teemu Heikkilä

Lue lisää