Kalusto 10.3.2015

Suojavarustekontti säteilyonnettomuuksiin

Suojavarustekontissa on henkilökohtaisia suojavarusteita noin sadalle henkilölle viikon ajaksi ja monipuolinen säteilynmittausvälineistö. Kontti on sijoitettu Loviisan VPK:n palovarikolle. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vastaa kontin varastoinnista ja ylläpidosta yhteistyössä Loviisan voimalaitoksen kanssa. Kontin sisältöä tutkivat Kari Forsberg (vas.), Timo Kontio, Petri Lyttinen ja  Emil Tikander.

Suojavarustekontissa on henkilökohtaisia suojavarusteita noin sadalle henkilölle viikon ajaksi ja monipuolinen säteilynmittausvälineistö. Kontti on sijoitettu Loviisan VPK:n palovarikolle. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos vastaa kontin varastoinnista ja ylläpidosta yhteistyössä Loviisan voimalaitoksen kanssa. Kontin sisältöä tutkivat Kari Forsberg (vas.), Timo Kontio, Petri Lyttinen ja Emil Tikander.

Loviisan voimalaitoksella syntyy vuoto höyrystimessä. Taivaalle noussut radioaktiivisia aineita sisältävä päästöpilvi on kulkeutumassa tuulen mukana Loviisan suuntaan. Jatkuvan vuodon lisäksi ilmenee vakavia lisävikoja, joiden takia reaktoriin ei saada lisävettä. Tilanne on kehittymässä vakavaksi reaktorionnettomuudeksi.

Onneksi on kyse vain kaksipäiväisestä Johto15-harjoituksesta Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Porvoon pelastusasemalla. Toimijoina ovat Itä-Uudenmaan pelastuslaitos ja poliisi, Säteilyturvakeskus, HUS ensihoito, Loviisan kaupunki ja Fortum Loviisan voimalaitos.

Harjoituksen aikana pelastusaseman kalustohallissa on tungosta. Sininen iso kontti sivutelttoineen, pöytineen ja ulos nostettuine tavaroineen on vallannut tilan ambulansseilta ja parilta höökiltä. Suomen ensimmäinen ja ainoa säteilyonnettomuuksia varten rakennettu suojavarustekontti toimitettiin tammikuussa. Kontti on virka-apupyynnön perusteella kaikkien viranomaisten käytössä koko Suomen alueella.

Teksti ja kuva: Kimmo Kaisto

Lue lisää Pelastustiedosta 2/2015, joka ilmestyy 1. huhtikuuta.

Lue lisää