Kalusto 29.10.2018

Uusi innovaatio Lyslina opastaa pimeässä

Pelastusjohtaja Jani Pitkänen ja valokaapeli. ”Mielestäni on väärin, ettemme ole mukana kehityksessä ja seuraa tiiviisti näitä työturvallisuuteen liittyviä innovaatioita

Pelastusjohtaja Jani Pitkänen ja valokaapeli. ”Mielestäni on väärin, ettemme ole mukana kehityksessä ja seuraa tiiviisti näitä työturvallisuuteen liittyviä innovaatioita", hän sanoo.

Helsingissä on paljon maanlaisia, pimeitä tiloja, joissa pelastajat saattavat joutua työskentelemään. Siellä heidän liikkumistaan helpottaa 200 metriä led-valokaapelia. Lyslina-niminen innovaatio löytyi pari vuotta siten Tukholman pelastuslaitoksen metroharjoituksesta.

Lys Tech -nimisen yrityksen keksinnöllä Lyslinalla merkitään turvallisia reittejä pimeissä tiloissa.

”Vaikka tähän asti ollaan vältytty vakavilta onnettomuuksilta, pitää varautua siihen, että pelastajien on turvallista tehdä duunia ja että kohteet ovat käyttäjille turvallisia. Tämä on yksi työväline meidän turvallisuuteemme”, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jani Pitkänen.

200 metriä valokaapelia helpottaa pimeässä liikkumista.

Lyslina sopii erityisesti kohteisiin, joissa ei ole valmista infraa, valaistusta, sähköä tai merkkivaloja näyttämään poistumisreittiä. Se on ihanteellinen vaikkapa maanalaisilla, keskeneräisillä rakennustyömailla.

”Toki meiltä löytyy ohutta opasnarua 800 metriä, mutta valokaapelin erottaa pimeästä ja savuisesta tilasta. Ohuen opasnarun osuminen fikkarin valokiilaan on ehkä hankalampaa.”

Hankaluuksia jalkauttamisessa

Pitkänen näkee erityiskaluston ja innovaatioiden kentälle jalkauttamisessa vielä tehtävää. Usein innovaatiot jäävät perustoimintamallin jalkoihin.

”Mielestäni on väärin, ettemme ole mukana kehityksessä ja seuraa tiiviisti näitä työturvallisuuteen liittyviä innovaatioita. Jos näitä ei kukaan kokeile, emme saa ikinä tietoa niistä.”

Pitkänen uskoo, että kiinnostusta innovaatioihin löytyy, mutta niiden käyttäminen jää kiinni rahasta. Käyttötarve nähdään niin pienenä, ettei erityiskalustoa hankita.

”Jos saamme yhdenkin työtapaturman tai vaaratilanteen estettyä, laite on maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti.”

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 7, joka ilmestyi 10. lokakuuta.

Teksti ja kuvat: Kaisu Puranen