Kalusto 9.12.2018

Video: Renkomäen VPK sai monikäyttöisen nosturiperävaunun

Renkomäen VPK hankki käyttöönsä nosturiperävaunun. Harjoittelu on osoittanut kaluston toimivuuden. Pian nosturiperävaunun kanssa ollaan keikoilla.

Renkomäen VPK on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen alaisuudessa toimiva sopimuspalokunta. Sopimuksenmukainen lähtöaika on 10 minuuttia vahvuudella 1+3. Palokunnan erikoistumisala on tieliikennepelastaminen.

Ikaalisissa valmistettu nosturiperävaunu tuotiin palokuntaan viime kesänä. Sen nostokorkeus yltää 12 metriin ja henkilönostokorilla vielä hiukan korkeammalle.

”Nosturiperävaunussa on nostokorin lisäksi erilaisia kouria puun karsimista ja käsittelyä varten. Aggregaatista saadaan 10 kilowattia sähköä. Perävaunu vaatii puolet kapasiteetista ja loput voidaan käyttää esimerkiksi valaistukseen”, kertoo palokunnan varapäällikkö Leif Ruohisto.

Ikaalisissa valmistettu nosturiperävaunu tuotiin palokuntaan viime kesänä. Sen nostokorkeus yltää 12 metriin ja henkilönostokorilla vielä hiukan korkeammalle.

”Nosturin päähän saadaan tehokas ’valaisinramppi’ ja palokunnan operoiman ilmakaariteltan sijoituskaapin katolla on liikenteenohjaustaulu, jossa on vilkkuvat keltaiset varoitusvalot. Itse laitteessa on myös keltaiset ja siniset varoitusvalot. Lisäksi työvaloa pitäisi löytyä riittävästi yön pimeyteen.”

Nosturiperävaunu liikkuu miehistönkuljetusauto Mitsubishi L200:n perässä, mutta myös mönkijän vetämänä kärryä voi liikuttaa. Siitä ei ole toistaiseksi paljon kokemuksia. Käyttökuntoon se saadaan noin viidessä minuutissa.

”Yksikin henkilö pärjää sen kanssa, mutta tarkoitus on, että 2–3 henkilöä hoitaa vaunun käyttökuntoon tilannepaikalla.”

Toistaiseksi nosturiperävaunun käyttöä vielä mietitään, eikä se ole esimerkiksi sijoitettu vasteeseen. Mutta sitä voidaan käyttää esimerkiksi nosto-ja raivaustehtävissä sekä kalustonsa puolesta suuronnettomuuksissa tai vaarallisten aineiden onnettomuuksissa.

Lue koko artikkeli Pelastustiedosta 9-10, joka ilmestyy 12. joulukuuta!

Teksti ja kuva: Esa Aalto