Kalusto 4.7.2015

Yhteishankinta sujuvoittaa laitoksen toimintaa

Interschutz-messuilla Saksassa hankinnoista vastaavat ja kiinnostuneet löysivät paljon uutuuksia. Savutuulettimen esittely veti paikalle kiinnostuneita suomalaisia.

Interschutz-messuilla Saksassa hankinnoista vastaavat ja kiinnostuneet löysivät paljon uutuuksia. Savutuulettimen esittely veti paikalle kiinnostuneita suomalaisia.

Pelastuslaitosten kannattaisi kehittää ja tehostaa yhteishankintatoimintaansa, sillä yhteishankinnoista on paljon enemmän etua kuin haittaa.

Tähän tulokseen tuli Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kalustopäällikkö, insinööri Kari Malinen teknologiaosaamisen johtamisen opinnätetyössään, jonka hän teki Lapin ammattikorkeakouluun.

Malinen näkee, että yhteishankinnoista seuraa ensinnäkin hankintasäästöjä, mutta niitäkin tärkeämpänä hän pitää resurssi- ja prosessisäästöjä. Montaa laitosta koskeva työ pystytään hoitamaan kerralla, ja hankintaprosessia saadaan sujuvoitettua erityisesti tilaajan eli loppukäyttäjän näkökulmasta.

”On valmiit sopimustoimittajat, joilta vain tilataan tavaraa. Ei tarvitse joka kerran miettiä, mistä lähdettäisiin hankkimaan, kyselemään, kuulostelemaan, tekemään hankintapäätöksiä. Kaikki on jo valmiiksi pedattu, kerralla tehty. Kyllä se sujuvoittaa prosessia”, Malinen kuvailee.

Yhteishankinnoissa on myös varjopuolia. Laitokset joutuvat joustamaan ja tekemään yhteistyötä. Yhteisen sävelen löytäminen ei ole aina helppoa, kun laitoksilla on omat toimintaympäristönsä ja –kulttuurinsa.

”Päätäntävalta keskittyy, byrokratia ehkä lisääntyy. Ketteryys vähenee. Ei voida välttämättä ottaa jokaisen tarpeita huomioon, vaan joudutaan hakemaan yhteinen malli”, Malinen kuvailee.

Etäisyys loppukäyttäjään kasvaa, kun hankintarenkaan koko kasvaa.

”Yksittäinen palomies, joka tekee tilauksia kokee toisen pään olevan aika kaukana. Miten hän pystyy vaikuttamaan siihen, mitä hankitaan ja mistä?”

Vaikka yhteishankinnoilla on haittapuolensa ja riskinsä, Malinen näkee, että hankintoihin kannattaa silti panostaa.

”Hankintatoimi kaipaisi selvästi merkityksen ja arvon nostamista. Se vaikuttaa kuitenkin yllättävän moneen asiaan.”

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lisää yhteishankinnoista Pelastustiedossa, joka ilmestyy 26. elokuuta.

Kari Malisen opinnäytetyö on luettavissa täällä.

Lue lisää