Pelastustoiminta 5.4.2021

Meripelastuskeskus auttaa merihädässä, pelastusviranomainen järvialueella

Merellä liikkuminen on erilaista kuin maissa ja kumipyörillä. Se vaatii enemmän tietämystä merellisistä olosuhteista.

Merellä liikkuminen on erilaista kuin maissa ja kumipyörillä. Se vaatii enemmän tietämystä merellisistä olosuhteista.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta ja Helsingistä. Merillä tapahtuvissa hätätilanteissa tulee ensisijaisesti soittaa meripelastuksen numeroon 0294 1000. Mereltä hätänumeroon 112 tulevat puhelut yhdistetään meripelastuksen johtokeskuksiin. Sisämaassa järvialueella johtovastuu pelastustoimista on pelastusviranomaisilla ja tällöin 112 on oikea numero.

Miksi näin, meripelastus­johtaja Benny Paulsson?

Merellä liikkuminen on aika erilaista kuin maissa ja kumipyörillä. Se vaatii enemmän tietämystä merellisistä olosuhteista. On esimerkiksi jäätä, kelirikkoa ja kovaa myrskyä. Vaaditaan eri lähestymistapoja tilanteisiin. Samoja yksiköitä ei lähetetä joka keliin, kriteerit ovat erilaiset. Maihin on helpompi hälyttää eri yksiköitä, koska maissa muutos ja tarve on tasaisempaa.

Voiko teille soittaa 112-sovelluksesta?

Jos meidän numeromme valitsee kännykästä 112-sovelluksesta löytyvistä palveluista, se tulee suoraan meille, ja silloin myös paikka, josta puhelu soitetaan, tulee suoraan tietoomme. Kyllä hätäkeskuskin välittää paikkatiedon, mutta se lisää viivettä, kun he selvittävät, onko kyseessä meripelastustehtävä vai jokin muu. 

Jos kännykässä ei ole kenttää, miten merellä hälytetään apua?

VHF-radion hätä- ja kutsukanava on 16. VHF-radiota ei välttämättä nykyisin ole kauhean monessa aluksessa, sillä se vaatii radiolupakirjan. Kännykkäkenttä kyllä kattaa suurimman osan esimerkiksi Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja Viron välisistä merialueista. Jos oman operaattorin kenttä ei kata kyseistä aluetta, hätänumero 112 osaa käyttää myös muita vaihtoehtoisia linkkejä.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Lue lisää