Onnettomuuksien ehkäisy 23.2.2015

Kerho opettaa lapsista hengenpelastajia

Caribia Lifesavers -kerho toimii Turussa Impivaaran uimahallissa ja kylpylä Caribiassa viikonloppuisin.

Caribia Lifesavers -kerho toimii Turussa Impivaaran uimahallissa ja kylpylä Caribiassa viikonloppuisin.

Caribia Lifesavers -hengenpelastuskerho tarjoaa lapsille ja nuorille monipuolisen vesipelastusharrastuksen oikeassa ympäristössä, eli vedessä. Harrastuksen avulla opitaan oikeita hengenpelastustaitoja leikin ohella. Hengenpelastuskerhossa opitaan turvallista vesillä liikkumista ja veden varaan joutumistilanteiden ennakointia.

”Vesiturvallisuutta ei voi koskaan oppia tai harjoitella liian paljon. Jokaisen meistä tulisi tietää perusasiat hengenpelastuksen perusteista paitsi oman, myös muiden turvallisuuden takaamiseksi”, kertoo Caribia Lifesavers hengenpelastuskerhon perustaja ja puuhamies Sauli Suominen.

Harjoituksissa harjoitellaan ensiapua, jossa paljon PPE-D opettelua, Heimlichin otteen harjoittelua Chocking Charlie -nukella sekä vauvan ja juniorin elvytystä.

Hengenpelastuskerhon kautta on mahdollisuus osallistua kilpailutoimintaan. Ohjaajat ovat aina näyttäneet mallia osallistumalla hengenpelastuksen kilpailuihin.

Kerho on tarkoitettu 8-15 -vuotiaille lapsille. Pääsyvaatimuksena on uimataito, joka tarkoittaa 200 metrin yhtäjaksoista uintia, josta 50 metriä selällään. Kerho toimii Turussa Impivaaran uimahallissa ja kylpylä Caribiassa viikonloppuisin.

Kerhossa harjoitellaan pelastautumista ja toisen pelastamista oikeilla välineillä ja tekniikoilla. Samalla tutustutaan muun muassa pelastusrenkaan, pelastuspatukan ja erilaisten heittovälineiden, kuten pelastuskanisterin ja heittoliinan käyttöön.

Kerhon välinevarastosta löytyy neljän hengen pelastuslautta, jollainen kuuluu myös matkustajalaivojen varusteisiin. Lautan ominaisuuksiin kerholaiset pääsevät tutustumaan harjoituskauden aikana. Kerhossa harjoitellaan myös paljon erilaisia sukelluksia sekä opetellaan snorkkelin, räpylöiden ja maskin käyttöä.

”Hengenpelastuskerho antaa oivaa turvallisuusoppia. Harrastus kehittää yhteistyötaitoja ja ryhmähenkeä joita tarvitaan muutenkin elämässä. Molemmat lapseni ovat olleet jo hetken aikaa hengenpelastuskerhossa mukana”, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Viljanen.

”Olen löytänyt täältä paljon uusia kavereita ja oppinut mielenkiintoisia asioita. Uiminen on aina kivaa ja nyt samalla oppii hengenpelastusta. Äitipuoleni Tiia on hengenpelastuskerhossa ohjaajana ja sitä kautta löysin harrastuksen”, kertoo raisiolainen Viljami Nyroos, 9 vuotta.

”Täältä löytää paljon uusia kavereita. Harrastus on hyödyllinen, kehittävä sekä mielenkiintoinen. Ensiapu ja hukkuneen pelastus ovat todella tärkeitä oppiaineita ajatellen tulevaisuutta. Olen ollut mukana hengenpelastuskerhossa mukana jo neljä vuotta, eikä loppua näy”, kertoo turkulainen Melina Forssell, 16 vuotta.

Lisätietoa Caribia Lifesavers -hengenpelastuskerhosta saat Caribia Lifesavers -hengenpelastuskerhon Facebook-sivuilta.

Teksti ja kuvat: Saku Rouvali

Lue lisää