Onnettomuuksien ehkäisy 23.2.2017

Pelastuslaitos partioi MM-hiihdoissa – ”Järkevää olla ennakoivasti mukana”

Pelastuslaitoksen henkilöstö tekee paikalla ennaltaehkäisevästi valvontaa.

Pelastuslaitoksen henkilöstö tekee paikalla ennaltaehkäisevästi valvontaa.

Lahden MM-hiihdot ovat sujuneet toistaiseksi hyvin pelastuslaitoksen näkökulmasta.

MM-kisat alkoivat keskiviikkona ja jatkuvat sunnuntaihin 5. maaliskuuta saakka.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio kertoo, että pelastuslaitos on varautunut tapahtumaan monin tavoin.

Kisa-alueen turvallisuudesta huolehtii järjestäjä, mutta pelastuslaitokselta alueella partioi päivittäin ruiskumestari ja neljä palomiestä.

”Yhteiskunnan kannalta meidän on järkevämpää olla ennakoivasti mukana, kuin että menisimme paikalle vasta, kun vahinko on käynyt”, Niemikallio sanoo.

Pelastuslaitoksen henkilöstö tekee paikalla ennaltaehkäisevästi valvontaa sekä partiointia ja varmistaa esimerkiksi, että sähkökaapelit ovat kunnossa, pelastustiet pysyvät auki eikä uhkatilanteita synny.

Kun partio tutustuu kisa-alueeseen, he tuntevat paikat ja reitit jo ennakolta, mikä helpottaa pelastuslaitoksen toimintaa, jos jotain tapahtuu.

Niemikallio arvioi, että MM-hiihdot ovat turvallisuuden kannalta yleisötapahtuma muiden joukossa, mutta vain massiivisempi ja näkyvämpi. Paikalla arvioidaan käyvän päivittäin noin 10 000 ihmistä. Suosituimpiin tapahtumiin kuten lauantaille on myyty 30 000 lippua.

Laaja valikoima kauhuskenaarioita

Pelastuslaitos on käynyt etukäteen läpi tiettyjä tilanteita.

”Kauhuskenaarioiden valikoima on hyvin laaja. Ehkä pahin skenaario on se, että paikan päällä tapahtuu jotain, mikä saa ihmisten massan lähtemään hallitsemattomasti poistumaan sieltä”, Niemikallio kertoo.

Tämän lisäksi laitoksella on etukäteen käyty läpi esimerkiksi tilannetta, jossa katsomorakennuksessa syttyisi tulipalo. Aluetta olisi vaikea saavuttaa vastaan tulevan ihmismassan vuoksi.

”Pääsääntöisesti suunnitelmia on tehty alustavasti ja ne on käsitelty päällystön kanssa.”

Niemikallion mukaan tavoite on, etteivät kisat vaikuttaisi pelastuslaitoksen valmiuteen ja päivittäiseen toimintaan.

”Meillä on tässä koko Päijät-Häme huolehdittavana, ja pelkästään Lahdessa on yli 100 000 asukasta. Siksi meillä on ylimääräinen henkilöstö kisa-alueella, että normaali toiminta pysyisi mahdollisimman normaalina.”

Keskiviikkoillan lumimyräkkä iski Lahteen juuri kilpailun avajaisiksi.

”Se oli tietysti jännitystilanne, kun avajaisten aikana alkoi lumimyräkkä ja väkimassa lähti purkautumaan pois sieltä, kun avajaiset loppuivat. Se meni ihan siististi. Liikenneonnettomuuksia ei ollut yksittäisiä tapauksia enempää”, Niemikallio sanoo.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Teemu Heikkilä

Lue lisää