Onnettomuuksien ehkäisy 13.5.2015

Perämereen 200 tonnia öljyä harjoituksessa

Perämerellä järjestettiin maaliskuussa suuri öljyntorjuntaharjoitus, jossa oli myös paljon kansainvälisiä tarkkailijoita.

Perämerellä järjestettiin maaliskuussa suuri öljyntorjuntaharjoitus, jossa oli myös paljon kansainvälisiä tarkkailijoita.

Suomen ympäristökeskus järjesti Kemin edustalla Perämeressä öljyntorjuntaharjoituksen, jossa testattiin raskasta öljyntorjuntakalustoa arktisissa olosuhteissa. Avomeriharjoitus esitteli suomalaista öljyntorjuntaosaamista kansainväliselle tarkkailijajoukolle.

Kemin harjoituksessa testattiin tilannetta, jossa mereen on joutunut noin 200 tonnia öljyä kahden rahtilaivan yhteentörmäyksen seurauksena. Kuvitteellinen onnettomuus oli tapahtunut 23.3. Kemin väylällä. Arktisten alueiden ympäristöriskit ovat kasvaneet viime vuosikymmenten aikana, ja se kannustaa uusien öljynkeräystekniikoiden testaamiseen.

”Suomella on hyvää osaamista jäissä kulkevien alusten ja raskaiden öljyntorjuntalaitteiden valmistamisessa. Tällä tapahtumalla haluamme kertoa sidosryhmille ja ulkomaisille kollegoille osaamisestamme ja järjestelmiemme soveltuvuudesta hankaliin talviolosuhteisiin”, kertoo SYKEn ympäristövahinkojen ryhmäpäällikkö Jorma Rytkönen, joka johti harjoitusta.

Perämeren harjoituksesta, jossa valui kuvitteellisesti 200 tonnia öljyä mereen, kerrotaan Pelastustiedossa 3/2015, joka ilmestyy 13. toukokuuta.

Teksti Riitta Ahonen Kuva Jyrki Nikkilä

 

Lue lisää