Onnettomuuksien ehkäisy 28.8.2023

Tulitöiden kurssinjohtajat Helsingissä olympiatunnelmissa ja asioiden ytimessä

Tulitöiden kurssinjohtajat kokoontuivat yhteiskuvaan remontoidun Olympia­stadionin portaille. Kiinnostavaa näkemistä riitti myös tauoille.

Tulitöiden kurssinjohtajat kokoontuivat yhteiskuvaan remontoidun Olympia­stadionin portaille. Kiinnostavaa näkemistä riitti myös tauoille.

Tulitöiden kurssinjohtajapäivät kokosivat aktiivisen ja innostuneen yli 120-henkisen porukan Olympiastadionille Helsinkiin huhtikuun lopulla.

Kahteen päivään mahtui paljon asiaa. Ylitarkastaja Karoliina Meurman Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoi muun muassa, miten valita oikea käsisammutin kohteeseen ja mitä teholuokat tarkoittavat.

Vuoden 2021 myynnistä 78 prosenttia oli jauhesammuttimia, 19 prosenttia neste-/vaahtosammuttimia ja 3 prosenttia hiilidioksisammuttimia. Kotimaista tuotantoa ei valitettavasti enää ole. Tiukasti istuu myös vanha uskomus, että jauhesammutin on paras. Litiumioniakkupaloille stantardoitua testiä suunnitellaan parhaillaan. Tukahduttamalla sammutus ei onnistu, ainoa keino on jäähdytys ja vesi toimii hyvin.

”Käsisammuttimet herättävät paljon keskustelua ja sammutteissa on laatueroja. Sammuttimia kannattaa varata paljon, sillä esimerkiksi katolta ei lähdetä helposti ja nopeasti hakemaan niitä lisää”, Meurman muistutti.

Kurssinjohtajapäivien sähköistä työtilaa käytettiin tehokkaasti. Siellä kysyttiin osallistujien mielipidettä esimerkiksi siitä, miten päivillä esitelty Ruotsin tulityökoulutusuudistus vaikuttaa omaan koulutustyöhön ja kurssilaisiin. 39 vastasi ”ei lainkaan”, 31 ”jonkin verran”, 5 ”huomattavasti” ja 1 ”erittäin paljon”.

Ajankohtainen aihe oli myös vaihtoehtoiset kattotulityön menetelmät, joista kerrottiin tarkemmin numerossa 2/2023. Hyvä sääsuojaus parantaa paloturvallisuutta senkin takia, että se vähentää rakenteiden ja materiaalien kuivaustarvetta. Huolellisen kohdekohtaisen suunnittelun lisäksi pitää muistaa laittaa asenne kuntoon ja kiire pois.

Valion Meijerin tulipalo 2014 ja numerossa 4/2023 esitelty Yaran kipsikuljettimen tulipalo 2020 kiinnostivat keissiesimerkkeinä. Niistä saa aina arvokasta oppia.

Verkko- ja lähiopetuksen eroja ja tehokkuutta vertaillut esitys kiinnosti myös. Samoin tulitöistä aiheutuneet palot ja onnettomuudet poliisin silmin.

Antoisat päivät, toiveita jatkoon

Pertti Yliniemelä Redu Edu Oy:stä Rovaniemeltä on toiminut tulitöiden kurssinjohtajana reilut kaksi ja puoli vuotta. Hän kouluttaa pääsääntöisesti yritysasiakkaita tulitöissä, työturvallisuudessa ja ensiavussa.

Pertti Yliniemelä Rovaniemeltä nautti kurssinjohtajapäivien annista.

”Tämä oli minulle ensimmäinen kerta koulutusseminaarissa. Parasta olivat avoimet keskustelut ja ajatustenvaihdot toisten kouluttajien kanssa. Esiintyjät olivat hyviä, samoin päivien järjestelyt. Koulutusvideoita tulityöstä toivoisin lisää ja tietoa, mistä niitä saa koulutuksissa käytettäväksi.”

Ohjelmaa kiittävissä palautteissa ja toiveissa ensi vuoteen esitettiin muun muassa tulityösuunnitelman tekemistä ja sille omaa lomakettaan. Joku kaipasi myös pelastuslaitoksen näkökulmaa ja asiantuntemusta, suojausharjoituksia ja kohdevierailuja.

Yhteistyöstä oppien

Ruotsin palontorjuntaliiton (Brandskyddsföreningen) kehittämispäällikkö Pia Ljunggren on työskennellyt tulitöiden parissa reilut kuusi vuotta. Hän puhui kurssinjohtajapäivillä Ruotsin tulityökoulutusuudistuksesta.

Ruotsin palontorjuntaliitto on vuoden 2023 alussa uudistetun Heta Arbeten -koulutuskonseptin omistaja. Kesäkuun 2023 loppuun mennessä Suomessa myönnetyt tulityökortit ovat voimassa Ruotsissa kesään 2028 saakka.

Ruotsin palontorjuntaliiton kehittämispäällikkö Pia Ljunggren puhui Ruotsin tulityökoulutusuudistuksesta.

”Saimme äskettäin myös kansalliset puitteet, jotka sisälsivät päivitetyt turvallisuusmääräykset.
Olemme läpäisseet kolmannen osapuolen sertifioinnin ja voimme jatkaa koulutusta sekä tulityöpätevyyksien myöntämistä tulitöihin tilapäisillä tulityöpaikoilla”, Ljunggren kertoo.

”Kuuminta hottia” juuri nyt on tuotteidemme ja palveluidemme digitalisointi. Haluamme sillä helpottaa asiakkaidemme työtä ja uudistusten myötä parannamme sekä tehokkuutta että turvallisuutta.”

Pitkällä tiiviillä yhteistyöllä on voitu helpottaa Pohjoismaiden rajojen yli työskentelevien työtä yhteisesti hyväksytyllä tulityökortilla.

”Olemme myös voineet ottaa oppia toistemme koulutustavoista, vaihtaa kokemuksia ja oppeja tapahtuneista vahingoista.”

Tulitöiden kurssinjohtajapäivät järjesti Suomen Palopäällystöliitto.

Teksti ja kuvat: Kimmo Kaisto

Lue lisää tulitöistä Pelastustiedosta 5/2023

Lue lisää