Onnettomuuksien ehkäisy 6.2.2015

Turvallisuusviestintää messuilla: mikä toimii todella?

Antti Salonen ylettää palokruunun messuvieraalle.

Antti Salonen ylettää palokruunun messuvieraalle.

Pelastuslaitokselle messuosasto on muutakin kuin messuosasto. Parhaimmillaan yleisötilaisuuksissa voi vahvistaa myönteistä kuvaa pelastustoiminnasta, rekrytoida uusia toimijoita ja ennen kaikkea edistää turvallisuuskulttuuria.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen perinteisiin on kuulunut osallistuminen Lapsimessuille jo vuosien ajan.

Osastoa ei voi olla huomaamatta. Paloauton oikeanpuoleiseen oviaukkoon on kiinnitetty liukumäki ja lapsi toisensa jälkeen sujahtaa mäestä alas. Auton vierelle on pystytetty teltta, jonka alla turvallisuuskouluttajat päivystävät.

”Päivystäminen” kuulostaa tässä yhteydessä hieman turhalta, sillä ympärillä pyörii parikymmentä väkkärää, jotka pommittavat sinipukuisia sankareita kysymyksillään: miksi paloauto on punainen? Miten voi tulla palomieheksi? Missä täällä on vessa? Erästä messuvierasta mietitytti, onko palomiehellä vyötä. Vastaus löytyi, kun katseltiin latinkia ja todettiin, että onkin valjaat valmiina haalareissa.

”Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on mukana messuilla ja näyttelyissä. Tavoitteenamme on olla helposti lähestyttävä messuosasto, jolla vastataan pienten ja isojen kysymyksiin. Taustalla on tietenkin paloturvallisuuden lisääminen”, kertoo Leena Malinen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen koulutussuunnittelija.

”Olemme kokeilleet vuosien varrella kaikenlaista: filmiä, hernepussin heittoa, polkupaloautoa ja paloautoperäkärryjä. Jos liukumäestä tulee 15 lasta alas joka minuutti, niin täytyyhän sen toimia. Olemme tottuneet siihenkin, että osastolta kannetaan pois itkupotkuraivareita”, turvallisuuskouluttaja Jalmari Kotiranta sanoo.

Paloauton ympärillä kulkee Lapsimessuilla asiantuntijoiden joukko. Lyhyemmät asiantuntijat kertovat, miten messuauto eroaa Palomies-Samin ajopelistä, ja aikuiset osoittelevat työkaluja ja pumppuja. Samalla tulee keskusteltua oikeistakin asioista: kuka hoitaa nuohousta alueella? Miten palokuntaan voisi päästä töihin? Mikä koulutus on palotarkastajalla? Mihin palovaroitin pitäisi kiinnittää?

”Joinakin vuosina meillä oli Lapsimessuilla mukana savuteltta. Sillä esitettiin savun vaarallisuutta, palovaroittimen toimintaa ja turvallista poistumista. Asuntomessuilla puhuimme puolestaan sprinklauksesta ja omatoimisesta varautumisesta. Lapsimessuilla olemme jakaneet lapsille turvatarkastuslistaa, jonka avulla voi vanhempien kanssa katsella, miten turvallisuusasiat toteutuvat kotona. Jaamme myös heijastimia tai muuta pikkutavaraa, jos sellaisia on saatu hankittua tai lahjoituksina”, Kotiranta sanoo.

Vaikka messupäivät ovatkin työntekijälle raskaimmasta päästä, palaute on osoittautunut Keski-Uudellamaalla erinomaiseksi. Iso osasto näkyy ja on samalla osa messujen perinnettä. Jotkut vierailijat tulevat nimenomaan siksi, että pääsevät käymään paloautossa.

”Messujen jälkeen tulee tavallisesti myös koulutuspyyntöjä. Siinä on hyvä osoitus, että olemme onnistuneet tavoittamaan kansalaisia”, Leena Malinen sanoo.

 Mitä kannattaa jakaa?

Keski-Uusimaa on kehittänyt messutuotteeksi punavalkoisen palokruunun, jonka voi helposti taitella lapsen päähän sopivaksi. Vähän vanhemmille on tarjolla turvallisuusviestinnän kirjallista materiaalia myös.”Palokruunu toimi mielettömän hienosti. Niitä jaettiinkin noin 9500 kappaletta. Samoin tarrat ja varsinkin isille mieluisat retrokortit ovat olleet mukavia ja edullisia jakotavaroita. Retrokorteista olemme tehneet sarjan: joka vuosi kortti on erilainen.”

Keski-Uusimaa on saanut hyvää palautetta osastostaan. Paineilmalaitteella tehtiin myös sankaritekoja: tyhjentyneet lastenvaunujen pyörät täytettiin näppärästi. Keski-Uudenmaan messuosasto on toiminut kohtauspaikkana ja paloauton viereltä on haettu myös eksyneitä messulapsia. Rekrytointiakaan ei voi väheksyä – pienistä messuvieraista ainakin puolet aikoo isona palomieheksi.

Teksti ja kuvat: Brita Somerkoski

Lue lisää