Operatiivinen toiminta 4.9.2019

Eläinpelastus neljälle VPK:lle Varsinais-Suomessa – tavoite parempi toimintavalmius

Eläinpelastusta Helsingissä.

Eläinpelastusta Helsingissä.

Eläinpelastuksen erikoisosaaminen keskittyy neljälle VPK:lle Varsinais-Suomessa syyskuun alusta alkaen.

Kiikalan, Lemun, Marttilan ja Mietoisten VPK:ista muodostetaan kolme erillistä eläinpelastusryhmää, jotka yhdessä toimivat eläinpelastusjoukkueena.

Jatkossakin eläinpelastuksen perustason tehtäviin hälytetään hätäkeskukselle annetun ohjeistuksen mukaisesti lähin tarkoituksenmukainen pelastusyksikkö.

Eläinpelastusryhmä voi antaa tukea lähimmälle pelastusyksikölle vaativassa perustason tehtävässä tai sellaisessa tehtävässä, jossa tarvitaan erityistä eläintuntemusta.

Muutoksilla tavoitellaan eläinpelastukseen selkeämpää ja järjestelmällisempää toimintaa, jossa samalla erikoisosaamisen toimintavalmius paranee. Aiemmin eläinpelastuksen erikoisosaamista on koko maakunnan alueella tuottanut Turusta käsin Kakskerran VPK, joka samalla jättäytyy pois erikoistehtävistä omasta toivomuksestaan.

Pelastuslaitoksen tilannekeskuksen rooli eläinpelastuksen hälyttämisessä muuttuu olennaisesti, kun jatkossa tilannekeskus suorittaa hälyttämisen. Pelastusyksikkö voi pyytää tilannekeskukselta eläinpelastusryhmän hälyttämistä, jolloin tarpeen ratkaisee TikeP3 (tilannekeskuksessa päivystävä palomestari).

Eläinpelastusjoukkue hälytetään jatkossa automaattisesti tilannekeskuksen operaattorin toimesta sellaiseen tulipaloon tai liikenneonnettomuuteen, jossa on merkittävästi eläimiä vaarassa tai loukkaantunut. Eläinpelastusryhmä voidaan hälyttää myös P3/P30/P2:n (päivystävä palomestari/palopäällikkö) määräyksestä.

Teksti: Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Kuva: Lassi Rinne

Lue lisää