Operatiivinen toiminta 15.2.2018

FinnHEMS: maakunnallinen rahoitus uhkaa kopteritoimintaa

FinnHEMS-miehistö lähti tehtävälle Vantaalta toukokuussa 2015.

FinnHEMS-miehistö lähti tehtävälle Vantaalta toukokuussa 2015.

Rahoituksen muuttuminen saattaa uhata lääkärihelikopteritoimintaa, pelkää valtakunnallinen lääkärihelikopteritoiminnan hallinnointiyksikkö FinnHEMS.

FinnHEMS on Suomen viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin omistama, voittoa tavoittelematon yhtiö. Lentotoiminnan, tukikohtien ja hallinnoinnin kulut katetaan valtion rahoituksella. Osana sote- ja maakuntauudistusta on esitetty, että toiminta siirtyisi perustettavien maakuntien rahoitettavaksi.

FinnHEMSin toimitusjohtajan Jyri Örrin mukaan rahoituksen muuttuminen uhkaisi vakavasti nykymuotoista lääkärihelikopteritoimintaa.

”Läpinäkyvän, luotettavan, yhdenvertaisen ja vakaan lääkärihelikopteritoiminnan jatkuvuus on uhattuna, jos yksikanavarahoitus lakkaa ja toiminnan rahoitus jyvitetään maakunnille yleiskatteellisena. Tällöin jatko olisi maakuntien harkinnan varassa”, Örri arvioi FinnHEMSin tiedotteessa.

Hän painottaa, että kansalaisten oikeus tasalaatuiseen ja yhdenvertaiseen ensihoitoon on turvattava myös tulevaisuudessa, asuinpaikasta riippumatta.

”Yksikanavarahoitus on valtakunnallisen järjestelmän edellytystekijä”, Örri sanoo.

Lue FinnHEMSin tiedote täältä.

 Lähde: FinnHEMS 

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää