Operatiivinen toiminta 8.9.2020

Hälytysilmoitus 6/2020: Raju tulipalo rajattiin – myymälä ja työpaikat säästyivät

Poliisi hyödynsi dronea moneen otteeseen K-Rauta Vantaanportin noutopihan tulipalossa. Sillä kuvattu aineisto välittyi suoraan poliisin tilannekeskukseen. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Poliisi hyödynsi dronea moneen otteeseen K-Rauta Vantaanportin noutopihan tulipalossa. Sillä kuvattu aineisto välittyi suoraan poliisin tilannekeskukseen. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

K-Rauta Vantaanportin automaattinen paloilmoitin hälytti höökin matkaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen Vantaankosken paloasemalta 12. kesäkuuta 2020. Noutopihalla riehui raju palo.  Vantaankosken hööki ja päivystävän palomestarin johtoyksikkö ehtivät palopaikalle ensimmäisinä.

”Se oli säväyttävä näky. Suoraan edessämme oli valtava tuliseinä. Siinä kävi mielessä, että miten tässä käy, että jäädäänkö me tänne mottiin. Pakko siinä oli kuitenkin työ aloittaa”, palomies Sari Rautiala kertoo.

Paloesimiehet päättivät keskittää kaikki voimansa rajoituslinjalle. Lisää sammutusvoimia hälytettiin myös Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Suihkuvoimaisilla lentokenttäpaloautoilla, Rosenbauer Panthereilla, operoineet palomiehet saivat merkittävän otteen palosta.

Finavian palomiehet pohtivat kokemustensa perusteella ”Panttereiden” käyttöä tulipalopaikalla.

”Tehokkain hyöty Panttereista saataisiin siten, että se ei poistu sammutuspaikalta ollenkaan. Sitä voidaan tankata kahdella neljän tuuman letkulla yhtä aikaa. Jos Pantteria tankkaa kaksi säiliöautoa jatkuvasti, voidaan sen sammutustoiminta pystyä järkevällä vedenkäytöllä säilyttämään katkeamattomana”, palomies Henri Nyman sanoo.

Palomies Olli-Pekka Väänänen arvioi, että K-Raudankin palossa Pantteri olisi kahdella säiliöautolla tankkaamalla pystynyt operoimaan ilman katkoja. Samalla hankalassa ja ahtaassa tilassa peruuttelu olisi vähentynyt ja työympäristöstä olisi tullut pelastajille turvallisempi.

Lue koko Marko Partasen Hälytysilmoitus-juttu Pelastustiedosta 6/2020.

Lue lisää