Operatiivinen toiminta 17.2.2019

Hälytysilmoitus: Iso-Syötteen kolme kovaa – evakuointi, ERICA ja synergia

Hotelli Iso-Syötteen tulipalossa evakuointi sujui kuin oppikirjasta, roolit sekoittuivat järkevästi ja ERICA näytti kyntensä.

Pudasjärveläinen hotelli Iso-Syöte kärsi pahoja vaurioita rajussa tulipalossa 21. joulukuuta 2018. Puolet hotellirakennuksesta tuhoutui täysin, mutta kukaan ei loukkaantunut palossa.

Päivystävä päällikkö Tauno Toivanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta hälytettiin Iso-Syötteen tulipalon vuoksi kotivarallaolosta. Hän ajoi Oulun Raksilan paloasemalle ja perusti johtokeskuksen. Se aloitti toimintansa yöllä kello 2.00.

Vesi loppui, kun hotellia oli sammutettu noin 20 minuuttia. Klikkaa isommaksi. Kuva: Airmoilanen.

”Palopaikalla oli perustettu jo neljä vastuualuetta. Meidän tehtävämme johtokeskuksessa oli tukea tilannepaikalla työskentelevää henkilöstöä”, Toivanen sanoo.

Johtokeskuksessa ryhdyttiin keräämään resursseja ja kalustoa ja tehtiin ilmoituksia pelastusosaston päivystäjälle ja muille ennalta sovituille tahoille.

”Resurssit, mitä vain saatiin irrotettua, lähetettiin Iso-Syötteelle. Vapaavuorohälytys ei tuottanut montaakaan henkilöä. Aamulla vuoronvaihdossa muutamat jäivät ylitöihin”, Toivanen sanoo.

Paitsi Iso-Syötteen palopaikalle, myös Pudasjärven paloasemalle lähetettiin vahvuutta. Tehtävän hoitamisessa sopimuspalokunnat olivat isossa roolissa.

”Henkilöresurssien saaminen liikkeelle yöaikaan oli johtokeskukselle haastavinta.”

Dronesta olisi hyödytty

Muuten Toivanen kuvaa tehtävää johtokeskuksen kannalta helpoksi, kun taas tilannepaikan olosuhteen hän sanoo olleen pimeyden ja kylmyyden takia vaativa.

Ylitöihin aamulla jääneet palomiehet veivät paikalle paineilmalaite- ja öljyntorjuntakärryn sekä raivauskalustoa. Tukkikouralla varustettu puuauto hälytettiin kiiminkiläisestä yrityksestä.

Puomitikkailla työskennellessä oli oltava tarkkana. Pitkäkestoinen työ pimeässä ja pakkasessa vaati jatkuvaa huolellisuutta. Klikkaa isommaksi. Kuva: Juho Tolonen.

”Meillä on omakin koura-auto, mutta emme lähettäneet sitä niin kauas. Meille ennenkin töitä tehnyt yrittäjä lähti tehtävälle nopeasti ja saatoimme varata koneen pitemmäksi ajaksi palopaikalle”, Toivanen sanoo.

Tilannetiedot Iso-Syötteeltä kulkivat lähinnä gsm-yhteyksien avulla, puheluita soittamalla ja valokuvia lähettämällä.

Toivanen arvioi, että Iso-Syötteellä olisi hyödytty dronesta. Vastuualueelle, joka sijaitsi talon takana olevassa rinteessä, oli hankala kulku. Toivasen mukaan drone olisi auttanut erityisesti siltä puolelta tiedusteltaessa, toki siitä olisi ollut hyötyä muutenkin. Oulussa ollaankin ottamassa droneja käyttöön.

”Olemme jo selvittäneet vakuutuksia, koulutuksia ja ohjeistuksetkin taitavat olla jo melkein valmiit.”

Mitä muuta Iso-Syötteellä tapahtui? Lue koko Hälytysilmoitus-reportaasi Pelastustiedosta 1/2019, joka ilmestyi 14. helmikuuta!

Teksti: Marko Partanen
Lähtökuva: Juho Tolonen
Video: Ville Honkonen / Ilmakuva: Airmoilanen