Operatiivinen toiminta 6.5.2015

Hälytysilmoitus: palomies, koura ja lava

Järvenpäässä paloi rivitalo helmikuussa.

Järvenpäässä paloi rivitalo helmikuussa.

Senioreille tarkoitettu rivitalo paloi järvenpäässä viime helmikuun 27. päivä. Palossa loukkaantui kolme ihmistä ja tuhoutui kolme asuntoa. Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta iltayhdeksältä.

HUS:n ambulanssi ja Järvenpään hööki olivat palopaikalla viidessä minuutissa hälytyksestä. Poliisi oli ehtinyt paikalle viranomaisista ensimmäisenä. Minuutin ambulanssia ja höökiä myöhemmin paikalle ehti nostolava-auto.

Kahdeksan samanlaisen yksiön rivitalo paloi kolmannen asunnon kohdalta 10-metrisellä liekillä. Ne löivät pääsisäänkäyntien eli sisäpihan puolelta katonrajasta.

Katon purkamisessa päätettiin käyttää purkukouraa.

”Suunniteltiin, että koura olisi saatava sisäpihalle, jotta se ylettäisi. Kun olimme saaneet isot liekit alas ja huomasimme, että rajoituslinja pitää, päätimme yrittää sovittaa kouran ainoaan ja ahtaaseen paikkaan”, Keravan höökin esimies Pasi Wiiala kertoo.

Kun koura oli saatu paikalleen, kouran kuljettaja siirtyi talon toiselle puolelle pedattuun nostolavaan paremman näkyvyyden takaamiseksi. Hän otti mukaansa kouran kauko-ohjaimen, lämpökameran ja paineilmalaitteen. Ohjaaja katsoi lämpökameralla katosta kuumimman paikan ja alkoi purkaa kattoa siitä. Korista on helpompi ohjata kun maasta, sillä tartuntakohdan on oltava näkökontrollissa. Sokkona sitä ei voi ajaa ollenkaan. Nyt lavasta saattoi nähdä koko katon.

Välillä savuverho peitti näkökentän, silloin kouraa ohjaava palomies keskeytti työnsä ja irrotti otteensa kauko-ohjaimen vivuista. Työtä tehtiin paineilmalaittein, jotka alkoivat pitkän ajan kuluessa painaa, vaikka työ oli seisomista ja ohjaamista.

”Olimme ensin ehkä noin 20 metrin korkeudella ja savun hälvettyä pääsimme laskeutumaan alaspäin 5-10 metrin etäisyydelle katosta. Kouralla katon purku onnistui hyvin, vaikka kouraa ohjattiin peilikuvana”, nostolavaa ajanut palomies Jari Sillanpää kehuu.

Savu hälveni ja korissa voitiin riisua paineilmalaitteet. Peltikattoa riisuttiin palavan huoneiston päätä rajoituslinjalle asti. Työ kesti parisen tuntia.

Työskentely purkukouralla osoittautui tehokkaaksi ja työturvalliseksi menetelmäksi. Kouran käyttö edellyttää perehtymistä ja jatkuvaa harjoittelua.

Kuva: Alpo Koski

Koko Hälytysilmoituksen voit lukea Pelastustiedon numerosta 3, joka ilmestyy keskiviikkona 13. toukokuuta!

Lue lisää