Operatiivinen toiminta 9.6.2017

Helsinki nostaa johtamisen ja ensihoidon valmiutta lentonäytökseen

Tapahtumassa esiintyy muun muassa Englannin Kuninkaallisten Ilmavoimien taitolentoryhmä Red Arrows.

Tapahtumassa esiintyy muun muassa Englannin Kuninkaallisten Ilmavoimien taitolentoryhmä Red Arrows.

Helsingin pelastuslaitos valmistautuu massiiviseen lentonäytökseen, joka järjestetään tänään perjantaina Kaivopuistossa Helsingissä.

Satavuotista Suomea juhlistavassa, Ilmailumuseon järjestämässä näytöksessä esitellään näyttävä kavalkadi lentokoneita ja lentämistä Suomen Ilmavoimien hävittäjäkoneista kansainvälisiin ilmavoimien taitolentoryhmiin.

Pelastuslaitos perustaa johtokeskuksen Kaivopuistoon.

Kaivopuistoon odotetaan jopa 100 000 ihmistä, kertoo Helsingin pelastuslaitoksen pelastustoimen päällikkö Jari Korkiamäki.

”Poliisin arvion mukaan paikalle tulee 50 000 – 100 000 ihmistä, joten viranomaiset kyllä panostavat tapahtumaan”, hän sanoo.

Pelastuslaitos perustaa tapahtuman järjestäjän ja poliisin kanssa johtokeskuksen Kaivopuistoon. Vesillä partioi merialuksia, ja yksi alus tulee Helsingin telakan alueelle. Itse toiminta-alueella on valmiudessa sopimuspalokunta, Helsingin VPK.

Myös terrorismin uhka huomioitu

Päivittäisen valmiuden lisäksi pelastuslaitos nostaa johtamisen ja ensihoidon valmiuksia.

”Meillä on erityinen johtamisvalmius ja lisävalmius sopimuspalokunnasta. Yksi palomestari on ylitöissä, ja lisäksi ensihoitoon tulee yksi kenttäjohtaja, yksi polkupyörällä kulkeva ensihoitaja ja ylimääräinen ensihoitoyksikkö Erottajan paloasemalle”, Korkiamäki kertoo.

Myös terrorismin uhka on on otettu huomioon järjestelyissä. Korkiamäki korostaa, että mikään tiedustelutieto ei viittaa uhkaan, mutta nykymaailmassa riski on huomioitava.

”Poliisi on suluttanut yleisöalueet, joten sinne ei pääse ajoneuvolla”, Korkiamäki sanoo.

Lentonäytöksessä on huomioitava myös lento-onnettomuuden riski. Lentokoneet eivät lennä yleisön yläpuolella, vaan meren päällä. Pelastuslaitos on varautunut pelastamaan lentäjät merestä ja ohjeistanut heitä ongelmien varalta.

”Olemme ohjeistaneet, että jos koneeseen tulee jokin häiriö, se pitää ohjata meren suuntaan.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Kimmo Kaisto ja Ilmailumuseo