Operatiivinen toiminta 27.9.2015

Hirveä jysähdys, raju palo – asukkaat tulen ja savun saartamia

Tulipaloissa kuolleiden määrä on hienoisessa laskussa.

Tulipaloissa kuolleiden määrä on hienoisessa laskussa.

Marjatta Sopanen heräsi keskellä yötä hirveään jysähdykseen. Kun hän katsoi ulos olohuoneensa ikkunasta, hän näki isojen kekäleiden lentävän. Sopanen yritti ensin päästä portaikon kautta ulos, mutta ei onnistunut.

”Siellä oli mustaa ja kauhea rätinä kävi, siellä oli savua ja tulta, löin ehkä oven kiinni ja menin parvekkeelle. Sitten mun ex-mieheni tuli ja toi talousportaat ja auttoi minut ulos parvekkeelta”, Sopanen kertoi Iltalehdelle.

Siinä vaiheessa Helsingin pelastuslaitos oli jo aloittanut pelastustyöt ja kohteeseen saapui toinen hööki Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta, Espoon Leppävaarasta.

Toisessa kerroksessa asuva Rauno Backman pakeni asuntoonsa tulevaa savua parvekkeen kautta naapuriin.

”Räjähdyksen jälkeen ei ollut paljon muita vaihtoehtoja, puin äkkiä vaatteet päälle, menin parvekkeelle ja kipusin sieltä naapurin parvekkeelle. Savua tuli niin paljon asuntoon, että ei ollut paljon aikaa miettiä”, hän kertoo Iltalehden haastattelussa.

Tulipalon yläpuolella olevassa huoneistossa asui pariskunta. Mies kävi tarkistamassa pääsisikö portaikon kautta ulos, savua oli niin paljon, ettei sinne ollut asiaa. Parvekkeelle puolestaan löivät liekit, eikä sinnekään voinut mennä. Pariskunta linnoittautui makuuhuoneeseensa, laittoi oven kiinni, tilkitsi raot vaatteilla ja kävi odottamaan, mitä kohtalo oli heidän osaltaan päättänyt.

Hälytysilmoitus-juttu käsittelee Malminkartanossa Helsingissä viime vuoden keväällä sattunutta räjähdysmäistä huoneistopaloa. Pelastustieto 7/2015 ilmestyy 30. syyskuuta.

Teksti: Marko Partanen Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Aiheesta lisää tilannehuone.fi-sivustolla ja Helsingin Sanomien video.

Lue lisää