Operatiivinen toiminta 19.6.2019

Ilmailun rajoittamisen voi nyt tehdä lomakkeella – yhdenmukaistaa ja nopeuttaa viranomaisten toimintaa

Ilmailun rajoittaminen viranomaiskäyttöön on nyt helpompaa, kun puhelinsoiton sijaan siihen riittää lomake.

Ilmailun rajoittaminen viranomaiskäyttöön on nyt helpompaa, kun puhelinsoiton sijaan siihen riittää lomake.

Ilmailun rajoittaminen viranomaiskäyttöön helpottui toukokuusta alkaen, kun sitä varten kehitettiin oma sähköinen lomakkeensa. Suomen ilmatilan hallintayksikkö, poliisi ja pelastustoimi tekivät lomakkeen yhteistyössä.

”Pelastustoimen tehtävissä muodostuu tilanteita, jolloin ilmatila täytyy saada viranomaisen käyttöön. Uusi lomakemalli yhdenmukaistaa toimintaa ja selkeyttää pelastustoiminnan johtajille, kuinka ilmatila rajoitetaan omille ja muiden viranomaisten lentotehtäville”, kertoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Teemu Veneskari.

Aikaisemmin ilmailun rajoittaminen tai kieltäminen tehtiin puhelinsoitolla. Suomen valtion omistama Air Navigation Services Finland Oy ylläpitää ja kehittää koko Suomen kattavaa lennonvarmistusjärjestelmää. Sen alaisuudessa toimii ilmatilanhallintoyksikkö AMC, jolle ilmailun rajoittamisesta ilmoitetaan. Ilmatilanhallintayksikkö puolestaan tiedottaa ilmailun rajoituksesta lentäjille ja julkisuuteen.

Korkeariskisiin tilanteisiin

Kun ilmoitus tehdään AMC:lle puhelinsoiton sijaan sähköisellä lomakkeella, käytäntö yhdenmukaistuu kaikille viranomaisille. Yhdenmukaisen menettelytavan tavoite on kehittää ja nopeuttaa ilmailun rajoittamista tai kieltämistä viranomaisten tehtävissä.

Veneskari kertoo, että ilmailua rajoitetaan korkeariskisissä tilanteissa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi laaja maastopalo, jossa RPAS-laitetta täytyy lentää niin, ettei ohjaajalla ole siihen näköyhteyttä. Kun ilmatila on rajoitettu viranomaisille, tehtävä voidaan hoitaa turvallisesti.

Jos taas tapahtuu esimerkiksi mediaa kiinnostava suuronnettomuus, ilmatilaa voidaan rajoittaa niin, että onnettomuusalueella saavat lentää vain viranomaisten laitteet.

Lomake löytyy täältä.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Akseli Muraja

Lue lisää