Operatiivinen toiminta 2.2.2018

Kaksikieliseen päivystäjäkoulutukseen hakijoita yli 360

Koulutus alkaa Vaasassa elokuussa 2018. Aloituspaikkoja on 16.

Koulutus alkaa Vaasassa elokuussa 2018. Aloituspaikkoja on 16.

Kaksikielinen hätäkeskuspäivystäjän tutkintokoulutus sai hakijat liikkeelle. Haku koulutukseen päättyi 19. tammikuuta, ja siihen haki yli 360 henkilöä. Koulutus alkaa Vaasassa elokuussa 2018. Aloituspaikkoja on 16.

”Alussa oli pelko, ettei koulutukseen haeta. Sitten asia sai julkisuutta, ja siihen haki iso joukko kaksikielisiä henkilöitä”, kertoo Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori.

Hätäkeskuspäivystäjäpulan takia Pelastusopisto päätyi aloittamaan tänä vuonna kaksi hätäkeskuspäivystäjäkurssia, joista Vaasassa alkava on kaksikielinen. Kurssi järjestetään kertaluonteisesti Vaasassa. Jatkossa kaksikielisten kursseja järjestetään Kuopiossa tarpeen mukaan.

Kunnasvuori sanoo, että sekä suomen että ruotsin osaaminen liittyy tulevaisuuden verkottuneeseen toimintamalliin.

”Tulevaisuudessa kaikissa hätäkeskuksissa täytyy olla valmius palvella ihmisiä kahdella kielellä. Tällä hetkellä lähinnä rannikkoalueilla on kohtuullinen kaksikielisen palvelun mahdollisuus, mutta muissa keskuksissa ei kovin hyvä.”

Keravalla suurin työvoimapula

Kunnasvuori kertoo, että kaksikielinen henkilökunta vähenee nopeampaa vauhtia kuin yksikielinen, ja siksi kaksikielisen koulutuksen tarpeellisuutta on korostettu.

Tällä hetkellä hätäkeskusten työvoimatilanne on hyvä Vaasassa myös kaksikielisten osalta. Suurin tarve työvoimalle on Keravan hätäkeskuksessa.

”Keravalla on toistakymmentä paikkaa tälläkin hetkellä auki ja tarvetta myös kaksikieliselle henkilökunnalle.”

Kunnasvuori muistuttaa, että syksyllä alkava koulutus puree työvoimapulaan vasta vuonna 2020.

Hänen mukaansa edellytys hätäkeskuspäivystäjälle on molempien kotimaisten kielten osaaminen. Harvinaisia kieliä varten hätäkeskusten käytettävissä on tulkkipalvelu ympäri vuorokauden. Tarvittaessa hätäpuheluun saadaan mukaan tulkki, joka simultaanitulkkaa puhelun.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) sanoo, että Vaasan koulutus on hyvä alku.

”Saamme ainakin yhden kurssin ja kokemusta. Nyt kun meillä on tieto siitä, että meillä on potentiaalisia hakijoita, ja arvioimme jatkoa näiden kokemusten perusteella.”

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Hätäkeskuslaitos

Lue lisää