Operatiivinen toiminta 1.11.2021

Kipinä lymysi pitkään piilossa – hankasalmelaisen palvelutalon tulipalossa ainekset pahempaankin

Lähialueen asukkaat toimivat esimerkillisesti alkusammutuksessa ja osallistuivat myös evakuointiin.

Lähialueen asukkaat toimivat esimerkillisesti alkusammutuksessa ja osallistuivat myös evakuointiin.

Heinäkuun helteinen tiistai kääntyi jo ehtoon puolelle, kun hankasalmelaisen palvelutalon pääty savusi, rätisi ja liekehti. Paloilmoittimen voimakas ääni kiiri lähistölle ja hälytti naapurustoon. Väki kiirehti paikalle alkusammutukseen käsisammuttimin ja puutarhaletkuin. 

”Se hillitsi paloa niin, että ei siinä palokunnan tarvinnut enää hirveästi vettä ruiskia, mitä nyt jonkun verran sinne missä niitä pesäkkeitä oli”, kertoo päivystävänä palomestarina toiminut Pentti Partanen.

Palvelutalon päädyssä oli tehty paloa edeltävänä iltana laajennukseen liittyviä tulitöitä. Varastolaajennuksen sokkeliin sulatettiin nestekaasutoholla bitumikermikaistaa. Tulityöstä jäi kytemään kipinä. Se sytytti palon ilmeisesti ilmarakojen kautta palvelutalon ullakkotilaan.

Pelastuslaitos sai automaattisen ilmoituksen rakennuspalosta iltaseitsemän jälkeen. Paikalle hälytettiin kaikkiaan 20 pelastuslaitoksen yksikköä, joista osa käännytettiin tilanteen rauhoittuessa takaisin. Partanen lähti paikalle Jyväskylästä, sai matkan varrella tietoja tilanteen kehittymisestä ja pystyi antamaan lisäohjeita.

”Kaikkihan päättyi hyvin. Evakuointi saatiin käyntiin kaiken varalta, kun se palo levisi ullakkotilaan heti alkuvaiheessa. Oli mahdollista, että voi tulla pian pahempaakin jälkeä”, Partanen muistelee.

Lue Pelastustiedosta 7/2021, miten tapahtumat etenivät.

Teksti: Jarkko Sorjonen
Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Lisää tulitöistä Pelastustiedossa 8/2021, joka ilmestyy 10. marraskuuta.

Lue lisää