Operatiivinen toiminta 18.4.2018

Kohta nähdään, mitä palomestari osaa

Yliopettaja Matti Honkanen, palomestari Hanne Reiman ja viestipäällikkö Jari Nieminen osaamisen kartoituksessa.

Yliopettaja Matti Honkanen, palomestari Hanne Reiman ja viestipäällikkö Jari Nieminen osaamisen kartoituksessa.

Päivystävän päällystön osaamista kartoitetaan kohta teoriassa ja käytännössä joka pelastuslaitoksella. Pelastuslaitosten ja Pelastusopiston hankkeessa luotiin 300 kysymyksen patteristo, käytännön koe, toiminnalliset tehtävät ja yhteiset arviointikriteerit.

Pelastustoiminnan johtajan toimivaltuudet ovat alueen pelastusviranomaisella sekä aluehallinnon tai sisäministeriön pelastusviranomaisella. Tosi vai epätosi?

Tällaisia kysymyksiä pohtivat palomestarit Hanne Reiman ja Juha Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuksessa, kun pelastustoimen osaamisenkartoitusmallia pilotoitiin maaliskuun lopulla.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkoston ja Pelastusopiston yhteisessä Osaamisen kartoitus -hankkeessa rakennetaan malli, jolla selvitetään johtamisen tasoa. Kartoitusmalli on tehty päivystävän päällikön P20 ja päivystävän palomestarin P30 johtamistasoille sekä tilannekeskushenkilöstölle.

Hanketta pilotoidaan 12 pelastuslaitoksella kevään 2018 aikana. Pirkanmaalla, kuten muuallakin, palomestarien osaamista selvitettiin teoriassa ja käytännössä niin kirjallisessa osiossa kuin onnettomuustilanteen johtamisessa.

Aikaisemmin päivystävän päällystön osaamista ei ole kartoitettu yhteisten mallien mukaan. Suurimmat hyödyt ovatkin yhtenäinen osaamisen kartoittamisen malli, arviointikriteerit ja osaamisen taso koko pelastustoimelle. Tämä myös yhdenmukaistaa pelastustoiminnan johtamisen toimintamalleja.

”Tässä selvitetään päällystön lähtötaso, jonka jälkeen voidaan tehdä yksilöllisiä ja organisaation tasolla olevia kehittämistoimia”, sanoo hankkeen johtaja, pelastusopiston yliopettaja Matti Honkanen.

Teksti ja kuva: Kaisu Puranen

Pääset lukemaan koko jutun, kun kirjaudut digitunnuksilla Pelastustiedon verkkosivuille!

...

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Pelastustiedon digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.

Lue lisää