Operatiivinen toiminta 4.1.2016

Köysipelastaminen vaatii palomiehiltä taitoa

Keski-Suomeen on koulutettu köysipelastamisen erikoisosaajia.

Keski-Suomeen on koulutettu köysipelastamisen erikoisosaajia.

Keski-Suomen pelastuslaitos on kouluttanut 11 köysipelastukseen erikoistunutta palomiestä.

H.A.R.R.T-koulutuksen kolmas ja viimeinen jakso järjestettiin Jyväskylässä marraskuun alussa (H.A.R.R.T = High Adventure Rope Rescue Training ).

”Koulutus on antanut paljon lisää erilaisia tekniikoita, joita en edes tiennyt olevan. Tärkeimpänä on kuitenkin se, miten teemme korkeanpaikan työskentelystä turvallisempaa meille ja potilaalle”, kertoo palomies Sami Huovila Jyväskylästä.

Sami Huovila.
Sami Huovila.

Huovila toimii köysitoiminnan pääkouluttajana Keski-Suomen pelastuslaitoksessa. Huovilan mielestä kaikkia palomiehiä ei kannata kouluttaa köysipelastamisen erikoisosaajaksi.

”Kyse on palomiehen erikoistumisesta, joka on hyvä suunta. Pieni ryhmä pystyy syventämään tietämystä ja jokaisessa työvuorossa on erikoisosaajia. Paikallinen yksikkö aloittaa pelastustoimet kohteessa ja me tuodaan lisäosaamista sekä erikoiskalustoa paikalle.”

Keski-Suomen pelastuslaitos hankki köysipelastajakoulutuksen High Adventure Oy:ltä, jonka köysipelastuskouluttaja Janek Andersson kiertää opettamassa palomiehiä eri puolilla Suomea.

Palomiehet Marko Väisänen (vas) ja Jari Ruotsalainen sekä kouluttaja Janek Andersson.
Palomiehet Marko Väisänen (vas) ja Jari Ruotsalainen sekä kouluttaja Janek Andersson.

”Köysipelastamisen taso vaihtelee aika paljon eri pelastuslaitoksissa. Jokainen palomies osaa köysipelastamista vähän, mutta kukaan ei kunnolla. Ajatus siitä, että tehdään helposti ja yksinkertaisesti, ei kulje käsi kädessä turvallisuuden kanssa. Tämä on erikoisosaamista samalla tavalla kuin vesisukellus tai ensihoito”, Andersson kuvailee.

Köysipelastustehtävät ovat harvinaisia, mutta Anderssonin mukaan köysiä voisi käyttää esimerkiksi tieliikennepelastamisessa turvaamaan ja helpottamaan kaltevassa maastossa liikkumista.

Palomiehet Markku Hukka ja Markku Kytömäki yllättyivät erikoiskoulutuksen annista.

Palomies Markku Hukka.
Palomies Markku Hukka.

”Luulin osaavani köysitekniikoita, mutta koulutuksessa minulle selvisi, että tietoa ei ole ollut tarpeeksi. Nyt minulla on erikoisosaamista erilaisista turvallisuustekijöistä ja –tekniikoista, mutta osaamisen ylläpito vaatii tietenkin säännöllistä harjoittelua”, Hukka sanoo.

”Tämä on avannut minulle uusia turvallisuusnäkökulmia köysipelastamiseen. Fysiikan lait pitää tuntea eli millaisilla painoilla köysiä voi kuormittaa. Esimerkiksi 10,6 mm:n köydellä ei kannata nostaa kahden hengen taakkaa”, Kytömäki toteaa.

Teksti ja kuvat: Mika Rinne

Lue lisää