Operatiivinen toiminta 26.6.2017

Lääkärihelikopterilla kiireisin juhannus Kuopiossa

Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo.

Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo.

Juhannus työllisti lääkärihelikoptereita erityisesti pohjoisella toimialueella. FinnHEMSin Kuopion ja Oulun tukikohdissa kirjattiin kiireisin juhannus kolmeen vuoteen. Etelässä sen sijaan oli rauhallisempaa, vaikka sielläkin hälytyksiä tuli tavanomaista kesäviikonloppua enemmän.

Juhannuksena vilkkainta oli Kuopion FH60-tukikohdassa, missä FinnHEMSin lääkärihelikopteri hälytettiin tehtävälle 41 kertaa. Se on 67 prosenttia enemmän kuin tavallisena kesäkuun viikonloppuna ja 37 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Oulussa hälytyksiä oli 11 prosenttia ja Rovaniemellä kuusi prosenttia viime vuotta enemmän.

Sen sijaan muualla Suomessa hälytyksiä oli viime vuoden juhannukseen verrattuna vähemmän. Valtakunnallisesti lääkärihelikoptereilla oli toiseksi rauhallisin juhannus viiteen vuoteen. Vielä rauhallisempaa on ollut vain vuonna 2015. Tänä vuonna FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 163 hälytystä, mikä on noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Elottomia ja tajuttomia eniten

Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo. Ne ovat myös muulloin FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden yleisimmät tehtäväkoodit.

”Taustalla on pääsääntöisesti sairastuminen, mutta osa näistä tehtävistä – erityisesti juhannuksena – johtuu myös liikenneonnettomuuksista”, sanoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja ja päivystävä lääkäri Ilkka Virkkunen.

Tänä vuonna tieliikenneonnettomuuksien osuus jäi tilastoissa kuitenkin aiempia vuosia vähäisemmäksi. Sen sijaan rintakivusta johtuvia hälytyksiä kirjattiin tänä vuonna jopa neljä kertaa enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna.

Kaatumistapausten takia FinnHEMSin yksiköt hälytettiin juhannuksena yhteensä 11 ja myrkytysten vuoksi 10 kertaa, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin kesäviikonloppuna yleensä.

Juhannuksen (23.–25.6.) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH 10 Vantaa: 28 hälytystä

FH 20 Turku: 23 hälytystä

FH 30 Pirkkala: 31 hälytystä

FH 50 Oulu: 21 hälytystä

FH 51 Rovaniemi: 19 hälytystä

FH 60 Kuopio: 41 hälytystä

Lääkärihelikopterin tärkein tehtävä on viedä ensihoitolääkäri ja tehohoitotasoinen ensihoito nopeasti apua tarvitsevan potilaan luo. Näin hoito pystytään aloittamaan välittömästi tapahtumapaikalla. Potilas kuljetetaan jatkohoitoon tilanteesta ja paikasta riippuen joko ambulanssilla tai lääkärihelikopterilla.

Lähde: FinnHEMS Oy

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää