Operatiivinen toiminta 26.10.2021

Lääkärihelikopteritoiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan laajassa tutkimushankkeessa

FinnHEMS-kopteri Vantaan tukikohdassa.

FinnHEMS-kopteri Vantaan tukikohdassa.

Lääkärihelikopteritoiminnan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta tutkitaan laajassa tutkimushankkeessa. HUS, Helsingin yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK tutkivat lääkärihelikopteritoiminnan nykytilaa ja toiminnan kustannusvaikuttavuutta valtioneuvoston rahoittamassa laajassa tutkimushankkeessa.

Tutkimushankkeen tarkoituksena on tuottaa tutkimustietoa valtakunnallisen lääkärihelikopteritoiminnan johtamisen ja kehittämisen tueksi. Tutkimusta ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön puheenjohtama ja usean keskeisen ministeriön edustajista koostuva ohjausryhmä.

Valtioneuvosto on myöntänyt tutkimushankkeelle 150 000 euron rahoituksen. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa. Tutkimus alkaa lokakuussa 2021 ja kestää vuoden 2022 syyskuuhun.

Valtion erillisyhtiö FinnHEMS Oy vastaa Suomessa lääkärihelikopteritoiminnan lento- ja tukikohtatoiminnasta ja tarjoaa toimintaympäristön valtakunnalliselle ensihoidon lääkäripäivystykselle, jota toteuttavat erityisesti yliopistolliset sairaanhoitopiirit. FinnHEMS Oy ylläpitää tällä hetkellä kuutta ympäri vuorokauden toimivaa lääkärihelikoptereiden tukikohtaa. Lähivuosina aloittavat uudet tukikohdat myös Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Suomessa lääkärihelikopteritoimintaa on ollut yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 alkaen. FinnHEMS Oy on vastannut valtakunnallisesta lentotoiminnasta vuodesta 2010.

Lähde: HUS Helsingin yliopistollinen sairaala

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää