Operatiivinen toiminta 24.3.2015

Lapset vedestä pelastanut nuori äiti palkittiin

Elämän liekki -tunnustus.

Elämän liekki -tunnustus.

Veden varaan joutuneet lapset pelastanut ohikulkija palkittiin maanantaina Elämän liekki -tunnustuksella Helsingin keskuspelastusasemalla.

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi kouluikäistä lasta putosi jään läpi Vuosaaren Kallahdessa iltapäivällä 4. maaliskuuta. Lapset joutuivat veden varaan 20 – 30 metrin päässä rannasta.

Lapset olivat välittömässä hengenvaarassa, ja heidän pelastamiseensa oli aikaa vain muutamia minuutteja. Rannalla olleet henkilöt havaitsivat tilanteen ja organisoituivat esimerkillisesti soittamalla heti hätänumeroon 112, sekä ryhtymällä samanaikaisesti välittömiin pelastustoimenpiteisiin.

Yksi heistä oli nuori äiti kahden lapsensa kanssa. Hän pyysi toista, itselleen tuntematonta ohikulkijaa, pitämään huolta lapsistaan ja koiristaan ja lähti määrätietoisesti pelastamaan lapsia, joista toinen oli käynyt jo veden alla. Apunaan hänellä oli pelastusrengas, jonka avulla hän sai vedettyä lapset pois. Hän putosi veteen itsekin, mutta pääsi kuitenkin omin avuin ylös.

Rannalla olleet muut auttajat ohjasivat pelastajan ja pelastetut lämmittelemään lähirakennukseen, ennen kuin ensimmäinen viranomaisyksikkö saapui paikalle. Viranomaisten ainoaksi toimeksi jäikin ambulanssilääkärin tekemä potilaiden tilan tarkastus.

Pelastustoimintaan osallistuneet viranomaiset kutsuivat rohkean pelastajan ja pelastetut perheineen Helsingin pelastuslaitoksen keskuspelastusasemalle.

Pelastuskomentaja Simo Wecksten luovutti kahden lapset pelastaneelle henkilölle Elämän liekki-tunnustuksen. Tunnustus myönnetään vain hengen pelastaneesta toiminnasta hätätilanteessa. Tunnustuksia on myönnetty 35 kertaa vuodesta 1990 lähtien. Poliisikomentaja Lasse Aapio huomioi pelastajaa Helsingin poliisilaitoksen seinäreligrafilla. Myös pelastettuja lapsia muistettiin pienellä lahjalla viranomaisten puolesta.

Kaikissa viranomaisten kiitospuheissa tuli esille kansalaistoiminnan ja yhteisöllisyyden merkitys vaarojen tunnistamisessa, ehkäisyssä ja erityisesti hädän hetkellä. Vaikka viranomaiset näkivät pelastajan toimineen poikkeuksellisen rohkeasti, kertoi nuori sankariäiti pitäneensä toimintaansa ainoana vaihtoehtona. Vasta jälkeenpäin nousivat mieleen muut vaihtoehdot ja vaarat.

”Toimisin kuitenkin varmasti samoin, jos joutuisin vastaavaan tilanteeseen”, hän totesi.

Pelastettujen lasten isä kuvasi rohkeaa pelastajaa perheensä enkeliksi. Tämän tarinan opetus on, että hyvästä kodista ja koulun tuesta huolimatta lapsemme tarvitsevat meidän kaikkien aikuisten tukea ja huomiota. Tähän yhteistyöhön tilaisuudessa läsnä olleet kutsuvat meidät kaikki mukaan.

Pelastaja ja pelastetut haluavat pysyä nimettöminä.

Lähde: Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin ensihoitoyksikön, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston kriisipäivystyksen, Suomenlahden merivartioston ja Helsingin poliisilaitoksen yhteistiedote palkitsemistilaisuudesta.

Lue lisää