Operatiivinen toiminta 21.8.2015

Liikenne ja meri työllistävät Niittykummussa

Paloesimies Sami Jauhiainen auttaa sukeltaja Juho Marjasta kuivapuvun kanssa Nuottaniemen venesatamassa. Oikealla ylipalomies Kauko Vasse.

Paloesimies Sami Jauhiainen auttaa sukeltaja Juho Marjasta kuivapuvun kanssa Nuottaniemen venesatamassa. Oikealla ylipalomies Kauko Vasse.

Niittykummun paloaseman öljyntorjuntavene 218 kelluu kesäisenä loppuheinäkuun päivänä Nuottaniemen satamassa Espoossa. Sille tulee käyttöä muutaman kerran jokaisessa vuorossa, useimmiten sairaankuljetukseen.

”Jos joku esimerkiksi saa sydänkohtauksen tai loukkaa jalkansa saaressa, me viemme ambulanssihenkilöstön sinne”, aseman pelastussukeltaja, palomies-sairaankuljettaja Juho Marjanen kertoo.

Hälytyksiä asemalla riittää ilman merellä tapahtuvia tehtäviäkin.

”Liikenne on työllistänyt enemmän ja enemmän, ehkä työmaidenkin takia. Normihälytystehtäviä on ihan riittävästi, muttei merialueilla niin paljon varsinkaan tänä kesänä”, Marjanen sanoo.

Kylmä kesä on vähentänyt hälytyksiä merialueilla, sillä vesi ei houkuttele uimareita.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella on 38 erikokoista öljyntorjuntavenettä, ja ne on sijoitettu pitkin aluetta. Nuottaniemen vene on Niittykummun lisäksi Espoonlahden käytössä, Kirkkonummella on oma vene. Näillä kolmella paloasemalla pelastussukeltajat ovat aina valmiudessa.

Jos Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella tulee sukellushälytys, Niittykumpu lähtee sinne aina. Asemalla yhdessä työvuorossa työskentelee yhdeksän henkilöä. Vuorovahvuus on palomestari, kuusi palomiestä ja kaksi sairaankuljettajaa.

Pelastussukeltajia on Niittykummussa vuorossa vähintään kaksi ja Kirkkonummella yksi. Lisäksi työvuorossa on aina yksi tai kaksi henkilöä, jolla on veneenkuljettajan pätevyys.

Pelastustiedon reportaasi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksesta ilmestyy numerossa 6, keskiviikkona 26. Elokuuta.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Jussi Helttunen

Lue lisää