Operatiivinen toiminta 6.7.2023

Maailmalla oppii, sanoo Pekka Tiainen, jolla on takanaan 14 kansainvälistä avustustehtävää

Pekka Tiainen osallistui tämän vuoden helmikuussa Turkin maanjäristyksen pelastustehtäviin. Auttaja kohtaa avun tarvitsijan Kahramanmarasissa.

Pekka Tiainen osallistui tämän vuoden helmikuussa Turkin maanjäristyksen pelastustehtäviin. Auttaja kohtaa avun tarvitsijan Kahramanmarasissa.

Kansainväliset tehtävät ovat aina vetäneet Pekka Tiaista puoleensa. Hän on osallistunut kaikkiaan 14 avustustehtävään, joista viimeisin oli helmikuussa Turkissa sattuneen valtaisan maanjäristyksen pelastustehtävien johtaminen.

”Verenperintöä”, vastaa Pekka Tiainen kysymykseen, miten hänestä tuli pelastusalan ammattilainen.

Isoisä työskenteli sata vuotta sitten Viipurin palolaitoksella ja toimi muun muassa Suomen ensimmäisen paloauton kuljettajana. Pikkupoikana hän oli isoisän kanssa Tampereella Viipurin veljeskunnan eli Viipurissa ennen sotia palomiehinä olleiden palosotilaiden tapaamisissa. Tampereen palopäällikkö, entinen Viipurin palomestari, Einar V. Nurmi oli järjestänyt usealle Viipurin entiselle palosotilaalle työpaikan Tampereen palokuntaan.

”Vaikka vanhemmillani ei ollut minkäänlaista kytkentää paloalaan, he kannustivat hakeutumaan alalle, kun sitä mietin. Palolaitos tunnettiin Tampereella hyvänä työnantajana.”

Pekka Tiainen tuli töihin Tampereen palolaitokselle vuonna 1987. Hän on toiminut palomies-sairaankuljettajana ja paloesimiehenä sekä tehnyt palomestarin sijaisuuksia. Ennen kunnallisen hätäkeskuksen siirtymistä valtiolle hän oli myös hätäkeskuksen päällikkönä.

Kansainväliset tehtävät ovat olleet hänen sydäntään lähellä. Kipinän kansainvälisyyteen hän sai vierailtuaan nuorena miehenä Australiassa enonsa luona. Elämän ensimmäinen lentomatka vei heti maapallon toiselle laidalle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan muisti muiden muassa Pekka Tiaista osallistumisesta kansainväliseen avustustoimintaan Turkin maanjäristysalueella.

”Kielet eivät koulussa juurikaan kiinnostaneet, mutta 22-vuotiaana heitetyn reissun jälkeen ne alkoivat kiinnostaa. Kielitaitoaan voi kohentaa esimerkiksi lukemalla vieraskielistä kirjallisuutta, jota esimerkiksi itse luen säännöllisesti.”

Alan koulutusten ja insinööriopintojen lisäksi hän on suorittanut Walesissa englanninkielisen Master of Science- maisteritutkinnon.

Lue Pekka Tiaisen haastattelu Pelastustieto-lehdestä 4/2023.

Teksti. Esa Aalto Kuva: Barbaros Kayan

Lue lisää