Operatiivinen toiminta 30.3.2015

Maitoa maahan 4000 litraa – routa esti pahimmat tuhot

Maitoa poistettiin imuauton avulla.

Maitoa poistettiin imuauton avulla.

Maitoauto ajautui ojaan ja kaatui kyljelleen Juuassa Pohjois-Karjalassa viime sunnuntaina aamupäivällä. Kuljettaja ei loukkaantunut onnettomuudessa, mutta autosta valui ympäristölle vaarallista maitoa maastoon noin 4000 litraa.

Palokunta sai suurimman osan maidosta puhdistettua.

Onnettomuus tapahtui vasemmalle kaartuvassa mutkassa Larinsaaren tiellä. Pelastuslaitoksen mukaan tiellä oli sohjoa, jonka päällä auto liukui, kunnes kaatui ojaan oikealle kyljelleen.

”Kuljettaja soitti heti hätäkeskukseen, ja paikalla oli ensin Juuan yksikkö. Yksikkö sai pressut laitettua auton alle, se vuoti yläluukkujen kautta”, palomestari Matti Lamberg Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

Paikalle kaivettiin kaivinkoneella monttu, johon maito valui. Kuopasta maito poistettiin imuautolla.

Maa oli jäässä, joten maito ei ehtinyt imeytyä niin syvälle kuin olisi sulan maan aikana ehtinyt. Maasto ei ole pohjavesialuetta, joten pohjaveden pilaantumisesta ei ollut huolta. Lähistöllä ei myöskään ollut asutusta ja sen myötä kaivoja.

Maito voi kuulostaa harmittomalta, mutta esimerkiksi vesistöön päästessään se aiheuttaa kalakuolemia. Tuhat litraa maitoa vastaa maahan tai vesistöön joutuessaan kuormitukseltaan 3000 litraa puhdistamatonta jätevettä.

maito3
Rekan alle laitettiin pressu.
maito2
Maitoa pääsi maahan noin 4000 litraa.
maito1
Rekka ajautui ojaan sohkan takia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti: Kaisu Puranen

Kuvat: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää