Operatiivinen toiminta 28.6.2018

Metsäpalojen tähystyslentoihin lisärahaa -kustannukset jo yli miljoonan

Kainuun pelastuslaitos on metsäpalojen osalta mukana mittavassa EU-hankkeessa.

Kainuun pelastuslaitos on metsäpalojen osalta mukana mittavassa EU-hankkeessa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto saa lisärahaa tähystyslentojen kustannusten kattamiseen, jotta koko kesäkauden lennot voidaan turvata. Hallituksen raha-asiainvaliokunta myönsi sisäministeriölle luvan lisärahan siirtoon 27. kesäkuuta.

Alkukesän pitkään jatkunut kuiva ja lämmin sää nosti metsäpaloriskin poikkeuksellisen suureksi lähes koko maassa. Metsäpalojen tähystyslennoista aiheutuneet kustannukset ovat olleet sen vuoksi tänä kesänä jo nyt merkittävästi ennakoitua suuremmat.

Tähystyslentojen kustannukset ovat alkukesänä olleet yli miljoona euroa, kun viitenä edellisenä vuonna koko vuoden kustannukset ovat olleet keskimäärin 260 000 euroa. Suurimmillaan metsäpalojen tähystystoiminnasta aiheutuvien kustannusten arvioidaan nousevan 4,1 miljoonaan euroon vuoden 2018 aikana, jos säätila jatkuisi yhtä kuivana koko kesän. Tällöin määrärahan käyttö olisi 3,5 miljoonaa euroa vuoden 2018 talousarviossa arvioitua suurempi.

”Voimme siis käyttää tähystyslentoihin yhteensä maksimissaan 4,1 miljoonaa, mikä ei tietenkään tarkoita, että koko summa menisi”, selventää pelastusylitarkastaja Rami Ruuska.

Tähystyslennon lentoonlähtökynnyksen ratkaisee Ilmatieteenlaitoksen määrittämä reittikohtainen indeksiluku. Indeksiluvun perusteella reitillä lennetään tarvittaessa yksi tai kaksi lentoa vuorokaudessa. Suurimmalla osalla 25 reitistä on jouduttu alkukesällä lentämään kaksi tähystyslentoa päivittäin. Lisäksi pelastusviranomaisen pyynnöstä tehdään operatiivisia tähystys- ja tiedustelulentoja sekä opastus- ja johtolentoja.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto vastaa metsäpalojen tähystyslentojen järjestämisestä ja niistä aiheutuvien kustannusten maksamisesta koko maassa sisäministeriön osoittamien määrärahojen puitteissa.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Lue lisää