Operatiivinen toiminta 13.11.2019

Nurmekseen nousee konseptoitu paloasema – Edullinen ”Lidl-asema” kasvaa ja pienenee autopaikkojen mukaan

Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi ja palopäällikkö Mika Viertola tarkastelevat uuden aseman mallia.

Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi ja palopäällikkö Mika Viertola tarkastelevat uuden aseman mallia.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos etsii miljoonien säästöjä paloasemien rakentamiskustannuksista.

Alueella on kehitetty uudenlainen paloaseman malli, niin sanottu moduulipaloasema. Kysymyksessä on moduuleista rakennettu, muunneltava ja edullinen rakennus.

”Kehitämme konseptin, joka huomioi meidän tarpeemme. Yksinkertainen suunnittelu, yksinkertainen malli, tehokkaat neliöt, rakentamiskustannukset alas”, luettelee palopäällikkö Mika Viertola.

Uusi konsepti on vielä suunnittelun asteella. Ensimmäinen moduulipaloasema rakennetaan todennäköisesti Nurmekseen parin vuoden sisällä.

Tavallista huokeamman asemarakennuksen ideoinnin taustalla on ensinnäkin pelastuslaitoksen tarve tuottaa palvelut entistä kustannustehokkaammin, ja toiseksi korjausvelka, joka odottaa laitosta tulevina vuosina. Vanhoja paloasemia pitäisi peruskorjata vuosittain ja uusiakin rakentaa. Säästöihin ajaa myös tiukka taloudellinen tilanne, jota heijastelee vielä tämän vuoden puolella alkavat Siun soten yt-neuvottelut.

Perinteinen on kallis

Pohjois-Karjalassa kunta vuokraa paloasemia pelastuslaitokselle. Mitä suurempi ja hienompi asema, sitä korkeampi vuokra.

Perinteisellä tavalla rakennetut paloasemat ovat kalliita aina suunnittelusta alkaen. Erkkerit, kulmaikkunat ja lasikatot lisäävät hintaa. Näiden elementtien sijaan moduulipaloaseman näyttävyys tehtäisiin julkisivun muodoilla ja värityksellä. Suunnittelun ei tarvitsisi alkaa hintavasti puhtaalta pöydältä, sillä konsepti olisi aina sama. Malli on haettu liike-elämästä, jossa rakentaminen tehdään julkista rakentamista kustannustehokkaammin.

”Rakennuksen muoto on yksinkertainen, puhumme ’Lidl-mallista’. Se on aina sama konsepti: suorakaiteen muoto, ei erkkereitä, ei sisäänvetoja, ei kulmaratkaisuja. Silloin rakennusta on helpompi pidentää tai lyhentää riippuen esimerkiksi autopaikkojen tarpeesta”, Viertola kertoo.

Moduuliaseman rakentaminen kilpailutettaisiin, ja sille määriteltäisiin kattohinta, joka sekin karsisi liian kalliit ratkaisut.

Kunnilta vihreää valoa

Nurmeksen tulevan paloaseman rakennuskustannukset pyritään pitämään 2000 eurossa neliöltä. Pelastusjohtaja Markus Viitaniemi vertaa sitä juuri valmistuneeseen Kiteen paloasemaan, jonka rakentaminen maksoi 3000 eroa neliöltä. Tuhatneliöisen rakennuksen hinnaksi tuli siis kolme miljoonaa, jonka jälkeen asemasta maksetaan vuokraa 230 000 euroa vuodessa.

”Kun kokonaishinta ja neliöt jäävät pienemmäksi, vuokratason nousu on maltillisempi.”

Tulevissa ”Lidl-asemissa” huomioidaan toiminnallisuus ja käytetään neliöt tehokkaasti. Viertola kertoo, että esimerkiksi turhat käytävätilat pyritään minimoimaan. Rakennuskorkeutta hyödynnetään, ja henkilöstötiloja sijoitellaan kahteen kerrokseen. Asemat rakennetaan puhtaan paloaseman periaatteiden mukaisesti. Autopaikkojen tarve määrittelisi rakennuksen koon, ja sitä voitaisiin tarpeen mukaan kasvattaa tai kutistaa moduuleja lisäämällä tai poistamalla.

Pelastuslaitoksen tulevaisuuden tavoite on, että kaikki alueen paloasemat rakennettaisiin uuden konseptin mukaan.

”Olemme esitelleet mallia kunnille, ja kunnanjohtajat ovat todenneet, että eihän tälle mallille voi kuin näyttää vihreää valoa, koska se helpottaa myös kuntien investointipaineita”, pelastusjohtaja Viitaniemi sanoo.

Teksti: Kaisu Puranen

Kuva: Harri Mäenpää

Lue lisää